egen båt

Ta med din hopp-i-land-kalle och upptäck Vättern.

Vättern har ett rikt båtliv med ett tjugotal gästhamnar och ett trettiotal båtklubbar och segelsällskap. Varje år arrangeras flera segeltävlingar. Trodde du att Vättern bara hade en ö, Visingsö? I så fall får du tänka om. Sveriges hemligaste skärgård, så kallas Vätterns norra skärgård som är både naturreservat och ekopark. Här ligger cirka 250 öar, kobbar och skär och väntar på besökare.

Motalabuktens vackra öar, Fjuk, Åholmen och Sandön är också värda ett besök. 

Slätten & Vättern- cykelpaket

Svensk natur när den är som bäst

Boren runt- cykelpaket

En 5 mil lång tur genom östgötskt slättlandskap. 

MTB Omberg- hel eller halvdag

Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.

Vågskvalp, vindar och vätternvatten!


hamnar

service, iläggningsramper och gästplatser

Det finns ett tjugotal hamnar som drivs av kommunerna runt sjön och ett flertal privata bryggor med gästplatser. Under 2022 kommer vi arbeta med att uppdatera denna informationen men mer hamninfo hittar du HÄR.

Läs på om förutsättningarna på Vättern 

sjöräddningsällskapet

vadstena/motala och visingsö

Sjöräddningssällskapets station i Vadstena har funnits sedan år 1999 och har ca 25 frivilliga. Vi opererar på hela Vättern, insjöar i Östergötland samt angränsade län. Sedan 2011 heter vår räddningsstation Vadstena/Motala och enheterna ligger omväxlande i Vadstena och Motala.

Sjöräddningsstationen på Visingsö har funnits sen 1980 och med tjugotalet frivilliga opererar vi i Vättern, med fokus på södra delen av sjön från Jönköping till Hjo och Hästholmen.

Båda stationerna samverkar för att hjälpa varandra med olika uppdrag.