vinter

Långfärdsskridskor, vinterbad, julmarknader.

Vi älskar vinter! Att åka långfärdsskridskor på en spegelblank is och se fiskarna simma flera meter ner är en hisnande upplevlse.
Förr sa man att Vättern skulle ryka ett antal gånger innan den lägger sig och att den frös vart sjunde år. Men med klimatförändringarna är det lite annorlunda nu. Men håll utkik för att få möta Rödgavels grotta med istapparna är en oförglömlig syn.

På flera sjöar runt om fryser det däremot snabbt så skridskomöjligheter och vinterfiske finns i mängd. Tåkerns har ett medeldjup på 80 centimeter och erbjuder snabba fina isar.

Men hos oss är vintern inte alltid vit. Den kommer i alla färger och cykling och vandring gör sig lika bra med fina vyer när löven är borta. Många av oss som bor här tycker detta är just den bästa tiden för vandring och cykling. Garanterat myggfritt!

Vintermys i Bauerskogen

Svensk natur när den är som bäst

När man talar om Trollen-

Folktro om Fåglar hos Naturum Tåkern. 

MTB Omberg- hel eller halvdag

Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.

Vilken färg har din vinter?


vinterliv är inte alltid vitt

skridåkning, skridskor eller vinterbad

De år det är snö ger vi oss gärna ut på långfärdsskridskor, längskidåkning eller pimpelfiske. Upptäck de olika vinterpärlorna hos varje plats. Vi Vätternbor är så glada i vår sjö att vi gärna badar året om. 

Vi är också flexibla med vädret! För vintern har alla möjliga färger och erbjuder olika aktiviteter beroende på vädret. Gör ett besök på dimmornas berg, Omberg i November och du kommer förstå det magiska med platsen. 

julmarkander & vinterljus

Upplysta kullerstensgränden och julens godsaker

I flera av våra mysiga småstäder Hjo, Gränna, Vadstena och Askersund möter du trähus, kullerstensgränder som skapar den där riktigt mysiga vinterkänslan. Kika in på vår evenemangskalender som berättar om julmarknader, konserter och andra aktiviteter.