fiska

Trolling, mete, flugfiske, med bur.

I vackra Vättern hittar du goda möjligheter för fiske. Vättern är ett av Sveriges mest unika områden för fiske och friluftsliv. I sjön finns hela 31 fiskarter, några av fiskarna du kan få på kroken är lax, röding, öring, harr, gädda, aborre, gös och många fler. Längs sjön hittar du Vätterstranden med sin 642 km strand men även höga klippor på många platser som ger oslagbar utsikt över sjön! Här behöver du inget fiskekort, så det är bara att åka ut på sjön och sätta igång!

Gå in på Städer & platser, här lyfter finns mer information och fisketips för varje plats du ska besöka.

Visste ni att några av norra Europas bästa fiskevatten för rödng, öring och lax finns här. Inte bara i själva sjön Vättern utan även i vattendragen runt om. Vi lyfter några extra heta platser:

 

Tidaholm 

Hökensås Sportfiske

Ödeshög Laxfiske från land

 

Fiska i Hökensås

Några av Sveriges finaste fiskevatten

Flugfiske mitt i stan

Tidan och Baltak erbjuder fina fiskevatten

Kräftfiske i Vättern

Läs mer om hur du fiskar kräftor i Vättern.

fina fisken!


hökensås & tiveden

Ett mecka för fiskeentusiaster

Sportfiskeområdet Hökensås erbjuder flugfiske, spinnfiske, mete och på vintern pimpelfiske. Det finns ett 30-tal sjöar med olika karaktär och varje sjö har grillplats med takförsedda bord. Fisket bedrivs i huvudsak från land och vadning fungerar på de flesta platser. Det finns även bryggor vid några sjöar, varav två av dem har handikappanpassade bryggor. Du kan även hyra båt vid fem sjöar på området.

Sjöarna i Tiveden är fördelade på två områden. I den norra delen ligger de tre sjöarna Sörgårds Bergsjö, Nödre- och Mellre Fisklösen. I den södra delen finns de fem sjöarna Kvarnsjön, Bergsjön, Hanesjön, Djäknesjön och Kroksjön. 

kräftriket

vätterns röda guld- kräftorna

Du får sedan 2020 under tre helger fiska kräftor i Vättern som privatperson. Många kommuner runt sjön har kräftivaler och kräftans dag, som brukar vara en rolig dag för hela familjen. Kika gärna in på kommunernas egna evenemangskalendrar under Städer & Platser.

Tidaholm
Habo
Hjo
Ödeshög