fiska

 

Vättern är en av Sveriges mest unika sjöar och fisket är i världsklass. Med sitt klara, kalla vatten är sjön hem till hela 28 fiskarter. Du som besöker Vättern har möjlighet att ta del av fisket utan att köpa ett fiskekort men kom ihåg att det finns fiskeregler som måste följas. Fisket i Vättern kan vara väldigt utmanande för den som inte har tillgång till båt. Därför kan du med fördel vända dig till någon av de fiskeguider som har såväl båt som kunskap om hur man ska lyckas med fisket. Har du egen båt finns goda iläggningsmöjligheter, ramper finns på flera platser runt sjön, läs mer här om var de finns. Vättern är dock känd för sina snabba väderomslag så tänk på säkerheten och håll koll på väderleksprognoser om du ska ut och fiska.

Populära fiskar du kan få på kroken är lax, röding, gädda, öring och abborre. Dessutom har du chansen att fånga riktigt stora fiskar av vissa arter. Några rekordfiskar har faktiskt fångats just i Vättern.

1997 fångades världsrekordet på insjölax. Fisken vägde 20,4 kg och fångades från land utanför Ödeshög. 

2016 fångades en gädda på 21,07 kg som ersatte det tidigare svenska rekordet på 19,34 kg, också taget i Vättern.

Vill du veta mer om Vätterns fiskeregler? Läs mer här
Vill du ha mer detaljerad information om Vätterns fiskeregler? Läs mer här
Vill du veta mer om hur fisket sköts i Vättern? Läs mer här

Här kommer fler fisketips om du inte har tillgång till båt.

Tidaholm 

Hökensås Sportfiske

Ödeshög Laxfiske från land

 

Fiska i Hökensås

Några av Sveriges finaste fiskevatten

Flugfiske mitt i stan

Tidan och Baltak erbjuder fina fiskevatten

Kräftfiske i Vättern

Läs mer om hur du fiskar kräftor i Vättern.

fina fisken!


hökensås & tiveden

Ett mecka för fiskeentusiaster

Sportfiskeområdet Hökensås erbjuder flugfiske, spinnfiske, mete och på vintern pimpelfiske. Det finns ett 30-tal sjöar med olika karaktär och varje sjö har grillplats med takförsedda bord. Fisket bedrivs i huvudsak från land och vadning fungerar på de flesta platser. Det finns även bryggor vid några sjöar, varav två av dem har handikappanpassade bryggor. Du kan även hyra båt vid fem sjöar på området.

Sjöarna i Tiveden är fördelade på två områden. I den norra delen ligger de tre sjöarna Sörgårds Bergsjö, Nödre- och Mellre Fisklösen. I den södra delen finns de fem sjöarna Kvarnsjön, Bergsjön, Hanesjön, Djäknesjön och Kroksjön. 

kräftriket

vätterns röda guld- kräftorna

Du får sedan 2020 under tre helger fiska kräftor i Vättern som privatperson. Många kommuner runt sjön har kräftivaler och kräftans dag, som brukar vara en rolig dag för hela familjen. Kika gärna in på kommunernas egna evenemangskalendrar under Städer & Platser.

Tidaholm
Habo
Hjo
Ödeshög