historiska personer

Livet vid Vättern lockade kungligheter och kändisar.

Idag går det besöka flera platser som erbjuder guidningar eller visningar om de kända personer som levt och verkat vid Vättern.

Ellen Key var en av dem som lockades av Vättern och slätten. 1910 byggde hon sitt hem Strand vid foten av Omberg. Hon var en föregångare med sina böcker Barnets Århundrade och Skönthet för alla. På bilden till vänster är hon tillsammans med hunden Wild.

Lite längre norr ut hittar vi Övralid, hem åt nationalskalden och nobelpristagaren Verner von Heidenstam. På hans födelsedag den 6:e juli delas Övralidspriset ut. Prissumman 300.000:- gör att priset idag är ett av de högsta och finaste som utdelas till svenska författare och litteraturvetare. Verner föddes och växte upp på Olshammarsgården på västra sidan Vättern.

Under hela medeltiden var kungamakten centraliserad kring Visingsö, Alvastra, Skänninge och Vadstena. I Vadstena på Sancta Birgitta Klostermuseum får vi veta mer om Heliga Birgittas liv och på Vadstena Slott berättas om släkten Vasa.

Den grevliga Braheätten fick stort inflytande under senare medeltid och flera namn påminner idag om Brahe. Kanske mest känt är ruinen vid E4:an, Brahehus och Visingsborgs slottsruin på Visingsö.

2021 fick Gränna Museum kulturarvspriset för sin utställning om S.A Andrés polarexpedition till nordpolen och på Jönköpings länsmuseum möter du John Bauers magiska sagovärld. 

 

Slätten & Vättern- cykelpaket

Svensk natur när den är som bäst

Boren runt- cykelpaket

En 5 mil lång tur genom östgötskt slättlandskap. 

MTB Omberg- hel eller halvdag

Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.

”Även med förbundna ögon och utan vetskap var jag befunne mig, skulle jag genast kunna skilja Vätterns våg plask från alla andra sjöars.” verner von heidenstam


uppfinnare och vetenskapsmän 

tändstickor, nobelpris eller grundämnen

Den svenska kemins fader Jöns Jacob Berzelius växte upp på Väversunda gård vid Tåkern. Han upptäckte grundämnena cerium, selen, kisel och torium. En av hans lärjungar Gustaf Eric Pasch tog patent på säkerhetständstickan som tändsticksindustrin i Jönköping och Tidaholm byggdes på. 

Ett av sveriges äldsta verkstadsföretag grundades av Paltzar von Platen och firar 200 år (2022). Motala verkstad hade stor betydelse i industrialismens vagga och bygde många av fartygen som färdades på Vättern.

1961 fick FNs Generalsekreterare Dag Hammarskjöld Nobels Fredspris (postumt). Hammarskjöld föddes i Jönköping 1905 och pryder idag vår 1000-kronorssedel.

starka kvinnor runt sjön

vätternkvinnorna vågade växa & vann.

Det finns många starka kvinnor runt Vättern, i Hjo möter du en av 1900-talets stora designikoner, Ester Ericsson som grundade firman Svenskt Tenn. En annan känd Eriksson är Amalia, som bakade den första polkagrisen som numera är ett av Grännas varumärken.Sveriges första "handelskvinna" fanns i Ödeshög, Handelsman Johanna var en av de mest betydelsefulla personerna för uppkomsten av Ödeshögs samhälle. Än idag delas priset Årets Johanna ut till en driftig kvinna i Ödeshög.