vildmark

Här möter du den trolska naturen

Stråtrövare, troll och jättar berättas det om i skogarna Runt Vättern. Det var inte nådigt att fara genom Holaveden och Tiveden där rövare låg på lur. Den är vild och vacker och inspirerade den folkäre konstnären John Bauer, känd för sina troll, tomtar och väsen. Han levde levde större delen av sitt liv nära Vättern och omkom på Vättern.

Den bästa tiden att uppleva skogarna är vår och höst, myggfritt och skön temperatur för att snöra på sig kängorna och vandra. 

Vi rekommenderar dig att söka dig lite bortanför de största besöksmålen och hitta just dina favoriter. Just där kanske du är helt själv och naturen är vild och vacker.

 

Tiveden året runt

Holaveden

Håleberget

John Bauers magiska värld

På länsmuseet i Jönköping får du ta del av John Bauers liv.

Vandra i John Bauers fotspår

Följ med på en guidad tur i bauerskogarna. 

MTB Omberg- hel eller halvdag

Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.

vi älskar vår natur!


inte störa -inte förstöra

vi vill att våra barn ska få uppelva det vi får

Att dela en plats- inte ta över den, är en bra måttstock. Vi vill att alla ska få så bra upplevelse som möjligt och det innebär att vi respekterar platsen och de som vistas där. 

Att inte lämna några spår efter sig så att nästa person får samma fina upplevelse. Läs på om allemansrätten innan du ger dig ut. Vi värnar om vår fina natur och vill att så många som möjligt ska få uppleva den.

Mer om allemansrätten

outdoor

laga mat över öppen eld, tälta eller sov under bar himmel

Det finns flera möjlighter att uppleva vår natur på. Vi har många duktiga företag som arbetar med naturturism. Flera av dem hittar du här på hemsidan men också under varje kommuns sida. Vi guidar dig till de bästa upplevelserna. 

Vill du själv börja jobba med naturturism ellerär nyfiken på ett liv närmare naturen? Kolla in utbildningarna och kurserna hos Woods&Waters.