den hemliga skärgården
Upptäck det fina landskapet i norra Vättern.
Sveriges hemligaste skärgård finns i Vätterns norra del som är både naturreservat och ekopark. Här ligger cirka 250 öar, kobbar och skär och väntar på besökare. Här bland alla öarna kan besökare uppleva naturens skiftningar, både lugn och dramatik. Och ett rikt djurliv. Med lite tur svävar havsörnen ovanför mot en blå himmel.
Bästa sättet att besöka skärgården är med kajak eller kanot. Missa inte Lövön och Stora Hjortholmen. Naturhamnar finns på de flesta av dem. På vissa av öarna är det även tillåtet att övernatta i tält eller vindskydd. Vid Stora Aspön kan den som vill kliva iland och sträcka ut benen längs en vandringsled runt ön.
Naturreservatet Norra Vätterns Skärgård
Ekopark Norra Vätterns Skärgård
Slätten & Vättern- cykelpaket
Svensk natur när den är som bäst
Boren runt- cykelpaket
En 5 mil lång tur genom östgötskt slättlandskap.
MTB Omberg- hel eller halvdag
Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.
livet på en ö är förnöjsamt!
öar
öliv, fyrvaktare och enslingar.
Antalet öar i Vättern sägs vara 858 stycken, de flesta i norr.
Visingsö känner de flesta till och är Vätterns största ö med cirka 700 invånare. Hit kommer man med färjan från Gränna hamn med dagliga avgångar.
Utanför Motala ligger öarna, Fjuk, Åholmen och Sandön. Som mest bodde det 17 personer på Fjuk. Här fanns till och med en skola med en fröken och fyrvaktare. Sist bofast var Erik Zetterblad som dog på sin klippa 1966 efter 55 år på ön Fjuk. Mellan åren 1859-1895 var 29 personer kyrkbokförda på Sandön
Fyrar
ditt ljus i mörket
Fyren var ett viktigt landmärke för sjöfarare men är idag också ett älskat fotoobjekt. I och runt Vättern finns idag 32 fyrar. Bilden till höger är fyren i Vadstena. De mest fotade fyrarna är Hjo, Hästholmen, Vanäs, Vadstena och Jönköping.
Varje år firas Internationella Fyrdagen i augusti och uppmärksammas på flera platser runt Vättern.