andlighet

Pilgrimer, klosterväsen och Heliga Birgitta!

Heliga Birgitta är en av världens mest kända Svenskar och har satt sin prägel på området runt Vättern. 1999 blev hon Europas skyddshelgon och idag är Vadstena en aktiv stad för pilgrimer. I Vadstena är andligheten alltid närvarande. Klosterkyrkan med sin höga, tunna spira och stora, blåtonade kropp syns vida omkring. Dagliga mässor och andakter vittnar om en närvaro.

Sommartid besöks kyrkan varje dag av 2500-3000 personer och den har tre stjärnor i Michelinguiden. I närheten ligger Sancta Birgitta Klostermuseum i en byggnad från 1260-talet. Här har riddartidens fester övergått till birgittinerordens klostervardag. Det är sagolika berättelser som tar oss med på en tidsresa vidare via krigsmanshus och mentalsjukhus fram till dagens kulturarv.

Innan Sverige kristnas finns heliga kultplatser s.k. Vi. Många ortsnamn har kvar Vi i namnet och det var inte ovanligt att en kyrka byggdes på ett tidigare heligt Vi. Omberg har kallats för Östgötarnas heliga Berg och lockar årligen mängder av besökare som vill uppleva de starka energierna på berget. Kanske får du möta Drottning Omma? Berg och våtmarker var heliga offerplatser och ett av nordens märkligaste fornlämning hittar du vid foten av Omberg, Alvastra pålbyggnad.

Tiveden omnämns iblad som gudarnas skog. Namnet Tiveden tror man kommer från den fornnordiska guden Ti (även kallad Tyr) och ved som betyder skog. Skogen är även idag en andlig plats för rekreation, vila och meditation. 


 

Slätten & Vättern- cykelpaket

Svensk natur när den är som bäst

Boren runt- cykelpaket

En 5 mil lång tur genom östgötskt slättlandskap. 

MTB Omberg- hel eller halvdag

Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.

frihet. enkelhelt. tystnad. bekymmerslöshet. långsamhet. Andlighet. delande.


en modern pilgrim

Pilgrimmens sju nyckelord är ständigt aktuella

Är vi inte alla pilgrimer på livets väg? En inre och en yttre vandring. Att vandra för en god sak t.ex. klimatet eller orättvisor i världen.

De sju nyckelorden för en pilgrim känns alltid aktuella: Frihet. Enkelhet. Tystnad. Bekymmerslöshet. Långsamhet. Andlighet. Delande.

Landskapet runt Vättern har en lång tradition av pilgrimsleder och vallfartsmål och det finns en aktiv pilgrimskultur i Vadstena och hos flera av kyrkorna Runt Vätter som anordnar pilgrimsvandringar. 

Eller varför gör du inte din egen livsvandring- Runt Vättern. Vi har leder som tar dig hela vägen runt. Räkna med att vandra en månad.

kyrkturen

hur många kyrkor finns det runt Vättern?

I många småbygder runt Vättern var kyrkan den centrala samlingspunkten. Idag hålls många öppna under sommaren och berättar om ett intressant kulturarv. Visste du att genom att anlägga vägen till kyrkan i början av medeltiden blev början till det vägnät vi har idag.

Kanske blir din nästa runtur Runt Vättern att bocka av och besöka alla våra kyrkor. Herrestad Kyrka söder om Vadstena anses vara en av Sveriges äldsta bevarade kyrkor från 1112.