Östra Vätterbranterna

Biosfärsområde av UNESCO
Östra Vättern

Östra Vätterbranterna

2012 utsåg UNESCO Östra Vätterbranterna till biosfärsområde. Det ingår i ett globalt nätverk bestående av cirka 701 biosfärområden i 124 länder världen över. I ett biosfärområde testas nya metoder och söks ny kunskap för att ge exempel på hur vi kan bevara ett naturområde samtidigt som människor hållbart ska kunna leva där.

Fyra måsten Östra Vätterbranterna


01

 

Röttle by

Söder om Gränna ligger idylliska Röttle by. Två kvarnbyggnader finns kvar från byns storhetstid under 1600-talet. I Rasmus kvarn visas stenmalning av mjöl under sommaren. Här säljs mjöl av KRAV-odlat spannmål och under malningen berättas det om byns historia. För naturälskare och botaniker är Röttleåns dalgång med Västanå söder om byn en raritet. Här hittar du början på Västanå naturreservat.


02

Brahälla Slottsruin

Vid sjön Noen ligger ruinen efter Per Brahes jaktslott Brahälla som minner om svensk storhetstid. Brahälla byggdes ca. 1680 på en naturskön höjd vid sjön Noen på ägorna till Näs säteri, som ingick i Braheska grevskapet, och var avsedd som lust- och jaktslott åt Per Brahe d.y.


03

Hembygdsgårdar och kyrkor

 I hela biosfärsområdet finns mängder av kyrkor och bygdegårdar som betytt mycket för områdets utveckling. Här finns ett rikt föreningsliv och evenemang året om.


04

Naturpärlor

Det finns många fina naturpärlor att besöka Tegnértornet, Girabäcken, Vista kulle, Landsjön, Ölands By, Huskvarna fallet och Pusta kulle för att nämna några. I boken Naturpärlor i Jönköpings kommun finns alla med. Eller finns att läsa på Jönköpings kommuns hemsida.