Vandra

Här finns leder för alla smaker

Skärgård, urskog, bokskog, rullstensåsar och vidunderliga vyer. Allt bara ett stenkast eller två från Vätterns kustlinje. Unikt för vår trakt är också pilgrimsvandring, en trend som växer. Läs mer om det nedan.

Det är ingen tillfällighet att varje kommun lyfter vandringen på sin egen hemsida. Vi har så mycket att erbjuda. Om vi tvingas välja ut några stycken så får det bli:

Hökensås- bjuder på mestadels mjuka skogstigar och lättvandrad natur. Här finns fem olika leder i olika längd. Njut av stillheten och böljande tallskogar.

Tiveden- det finns 34 km markerade leder i nationalparken Utmanande natur med krävande och kuperat landskap Men flera leder är lätta och tillgänglighetsanpassade. Missa inte rundan vid Fagertärn med de röda näckrosorna!

Södra VätterledenLeden är 80 km lång och tar dig från Mullsjö till Huskvarna, via Bottnaryd och Taberg. En lätt till medelsvår vandring. Vandrar ni med barn missa inte att bestiga Tabergstoppen. 

Signaturled Omberg- Är en del av Östgötaleden och har av STF utnämnts till signaturled . Det är en led som erbjuder spektakulära naturupplevelser, är karaktäristisk för sin landsdel, lämplig för både nybörjare och erfarna vandrare, lättillgänglig via kollektivtrafik samt med möjlighet till övernattning.

Östgötaleden Medevi-Västanvik- En fin rundslinga på 12 km i lätt till medelsvår terräng. Bjuder på skärgårdskänsla, utsiktspunkter och fina badplatser. 

Vandring med egen guide

Februari och mars är härliga vandringsmånader, boka Ombergs Turisthotell guide deluxpaket

Boren runt- cykelpaket

En 5 mil lång tur genom östgötskt slättlandskap. 

MTB Omberg- hel eller halvdag

Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.

den inre och den yttre vandringen!


hökensås & tiveden

här finns leder för både stora och små

Kom nära Tivedens natur och sevärdheter till fots. Längs med lederna finns det många tillfällen att pausa. Kaféer, matställen och badplatser varvas med jättegrytor, grottor och stora flyttblock. Eller varför inte stanna för en vandring i nationalparken eller i något av naturreservaten.

Det vackra landskapet på Hökensås med sin tallmo och böljande, mjuka åsar är relativt lättvandrat.