kultur & histora

Upplev tidernas landskap.

Barnens hus i Tidaholm 
Under 2022 nyöppnar Barnens hus på Vulcanön tillsammans med turistbyrån och museet. Barnens hus är ett ställe där du kan bara vara. Familjer, mor- och farföräldrar med barnbarn, större eller mindre grupper - Alla är lika välkomna!  

Karlsborgs fästnings Lilla guldjakten 
Sveriges guldreserv förvaras i Karlsborgs fästning. När kungen skall inspektera att guldet upptäcks det att det är borta! Skattjakten tar dig runt i fästningen och när du hittat alla ledtrådar vet du kanske var guldet är gömt och kan berätta det för kommendanten på fästningen. 

Slottet i Vadstena 
Följ med en äkta prins eller en prinsessa och en vakt på jakt genom slottet efter ett porträtt av Erik XIV. I jakten på den försvunna tavlan får barnen höra om livet i slottet och hur man levde förr. För barn i åldrarna 5-10 år.

Tornespelen på Visingsö
Under en helg i augusti återspeglas Visingsös storhetstid under medeltiden genom ett Tornerspel med ekskogen och Visingsborg som kuliss. Möt de färgsprakande riddarna och deras tappra hästar. 

Historiska guidningar

Hos Wettersaga bokar du guidning vid Rökstenen, Alvastra klosterruin, Omberg

Skattjakt på Karlsborgsfästning

Sök efter den förlorade guldskatten. 

Cykla Dressin i Vadstena

Hyr en dressin och cykla längs den smalspåriga järnvägen i Vadstena.

vi älskar historia och lär dig gärna mer!


skapandeverkstad och konst i ring

Upptäck din egen kreativitet

På österängends konsthall i Jönköping kan du lära dig nya tekniker i skapande verkstaden. Här finns alltid aktuella utställningar att upptäcka.

Österängens Konsthall

Konst i Ring är en konstutställning i naturen. För tjugoandra året i rad arrangeras detta i Askersund. En promenadslinga på ca 1,6 km. Öppet dygnet runt

Konst i Ring

länsmuseet  i jönköping

Skaparverkstad, bauerutställning och Kampen i Tiden

Släpp loss vid staffliet eller pröva på nya material och tekniker med inspiration från museets utställningar. Skapa själv eller lös färdiga verkstadsuppgifter. Fri entré och ingen föranmälan krävs! 

På museet kan du också följa John Bauer. I Bauervärlden närmar du dig John Bauers värld på ett lekfullt sätt. Du får följa John genom hans brev, originalverk och teckningar. Alla barn kan klä ut sig. Både stora och små besökare får här utforska Johns bildskatt med prinsessor och troll som vägledare. 

Kampen i Tiden är en helt ny kulturhistorisk utställning om Jönköpings läns historia, för unga mellan 10-15 år – men även vuxna. Bland fornfynd och hattar, filar och flaggor rör sig utställningen mellan födelse och död. I detta spel är alla historiska vinnare.