hus i trä & sten
Tänk om väggar kunde tala. Vad skulle de berätta?
Ända sedan medeltiden har sten brutits i Borghamns kalkstensbrott och använts till Alvastra Kloster, Karlsborgs Fästning, Visingsborgs Slott på Visingsö för att hämna några. När reformationen kom stängdes många kloster och man återbrukade också stenen till att bygga upp Vadstena stad och slott.
Upptäck den Europa Nostra-belönade trästaden Hjo, över 600 år gammal. Med ett nutida stadsplanemönster som härstammar från medeltiden och en välbevarad centrerad träbebyggelse med miljöer från 17-, 18- och 1900-talen är Hjo en i Sverige unik trästad. Här kan du även besöka den gamla kurortsmiljön från slutet av 1800-talet i Hjo Stadspark.
Om du vill uppleva fler kullerstensgränder med trähus rekommenderar vi ett besök i Gränna, Askersund eller Vadstena.
Slätten & Vättern- cykelpaket
Svensk natur när den är som bäst
Boren runt- cykelpaket
En 5 mil lång tur genom östgötskt slättlandskap.
MTB Omberg- hel eller halvdag
Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.
återbruk och naturliga material- det är sen gammalt
Alvastra kloster ett återbruk i tiden
en byggteknik som spred sig
Med klosterväsendet och bygget av Alvastra kloster spreds kunskapen hur man byggde valv och större bygnader i sten. På slätterna runt Vättern restes mängder av stenkyrkor och många av dem står kvar än idag. Herrestads kyrka från 1112 samt Örberga kyrka från 1116 anses vara de två äldsta. Efter reformationen användes sten från klostren till restaurering av Visingsborgs slott, Vadstena stad och andra platser.
träkatedralen vid vättern
en magnifik målerisk upplevelse
Habo kyrka är en magnifik träkyrka från 1700-talet som smyckats med målningar ur katekesen och med en rödfärgad dopfunt från 1200-talet. När du besöker Habo kyrka slås du kanske av att den ligger så avsides från samhället. När kyrkan byggdes låg den strategiskt mitt i centrum och inte mindre än sju vägar ledde dit.