Omberg & Tåkern

Östgötarnas heliga berg och fåglarnas sjö
Östra Vättern

Omberg & Tåkern

Ekopark Omberg, också känt som det mytomspunna berget, är ett av Sveriges mest välbesökta naturområden. Under hela året vallfärdar hundratusentals besökare för att ta del av den storslagna naturen som omger berget. Här finns det gott om vandrings- & cykelleder, spännande historia & friluftsaktiviteter för hela familjen. Sjön Tåkern är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar. Hittills har man räknat upp till 278 olika fågelarter som setts vid sjön. Runt sjön finns flera besöksområden för den som är nyfiken på natur- & fågellivet

 Fyra måsten på Omberg och vid Tåkern


01

Naturum Tåkern

 Vid Glänås besöksområde hittar man det spännande besökscentrumet Naturum Tåkern. Här finns massvis av aktiviteter för hela familjen. Missa inte att blicka ut över sjön från ett av de stora fågeltornen, promenera längs Estelles sagostig, grilla vid en av de mysiga grillplatserna, besök Naturums utställning eller delta i någon av deras aktiviteter och guidningar.


02

Signaturled Omberg

Vi är stolta över att STF har utnämnt en del av Östgötaleden till Signaturled Omberg. En signaturled är en vandringsled som erbjuder spektakulära naturupplevelser, som är lämplig för både nybörjare och erfarna vandrare, lättillgänglig via kollektivtrafik samt erbjuder möjlighet till övernattning. Signaturled Omberg följer vackra skogsstigar och småvägar längs med Vätterns strand mot Omberg.


03

borghamn & västraväggar

Borghamn är norra porten till Omberg. Här startar flera vandringsleder, promenadstigar och en MTB bana. Vackert beläget vid Vätterns strand finns också ett tjugotal kulturminnesmärkta byggnader som idag används som vandrarhem, hotell och restaurang samt camping. Här finns även en stor kalkstenshamn med båtplatser, sol- och badmöjligheter. Allt byggdes av Baltzar Von Platen i början på 1800-talet. Inte långt från Borghamn ligger Västra Väggar. Med sitt 90 m branta stup har man fantastiska vyer över till Västergötland.


04

hjässan- ombergs topp

Detta är en plats som du bara måste checka av på din bucketlist när du besöker Omberg. Hjässan är Ombergs högsta punkt och det finns inte några andra platser i Östergötland som kan slå denna utsikt. Här kan du blicka ut både över Vättern, Tåkern & Östgötaslätten. Intill platsen ligger även lämningar efter Hjässaborgen, den största av tre forntida borgar på Omberg.

sociala medier

@visitodeshog

Besöksadress

Sommaröppet Hästholmens Hamn, året runt Biblioteket Stora torget 3

HEMSIDAN