djur & natur

Närheten till djuren är vägen till naturen.

Fiska mitt i Tidaholm
Lyckan är stor när man drar upp sin första fisk. I Ån Tidan kan du fiska mitt inne i stan. Runt Tidaholm finns massor av fina fiskesjöar för den som nappar.

Bisonsafari i Gate nära Hjo
Följ med på en safaritur för att hitta gårdens bisonhjord. Bonden guidar dig genom hagen. Varje tur är unik och tar ca 35 min. Du får åka med traktor och vagn eller terränglastbil.  

Prinsessans sagostig - Naturum Tåkern 
Gå upp i fågeltornet, lek på naturlekplatsen eller följ spängerna ut i vassen. Titta sedan på den spännande utställningen om Tåkens naturliv inne på Naturum. 

Alpackor på Visingsö
På Visingsö finns en alpackafarm att besöka. – Den är svår att missa, Folk tvärnitar med cykel eller bil och ropar ”titta en lamaaa!!” Alpackan är, liksom laman, ett kameldjur som oftast hittas i Sydamerika men trivs utmärkt även här. 

Minizoo
Om älgar, alpackor och bisonoxar känns lite för stort, går det bra att titta på och även klappa t ex getter och kaniner på flera ställen, bland annat i Jönköpings Stadspark, där man har ett minizoo med barnvänliga djur i lite mindre storlek. Även i Askersund finns en liknande anläggning i anslutning till Askersunds Hembygdsgård.

Bisonsafari i Gate

Få närkontakt med bisonoxarna

Naturum Tåkern

En plats för stora och små. Sagostig, naturlek och fåglar såklart. 

MTB Omberg- hel eller halvdag

Hyr en MTB guide för bara er. Nybörjare som erfaren. Vi visar de bästa stigarna på Omberg.

för barn och unga eller för dig med barnasinnet kvar!


hur många trappsteg är det?

I det lilla bor det stora

Ibland är det det lilla äventyret som blir behållningen och det man minns.

Att räkna trappstegen upp till Tegnértornet på Gränna berget, plocka blåbär eller att bo i en stubbe i Karlsborg. Att håva småkryp på Naturum Tåkern eller få upp sin första fisk.

Runt Vättern finns mycket att upptäcka och göra sitt alldeles egna äventyr.

sagornas ö- visingsö

Enligt legenden skapades Visingsö när Jätten Vist slängde ut en grästuva i sjön Vättern för att hans gumma skulle ha något att kliva på. Liksom för tusen år sedan, sjuder tuvan än idag av liv!

För barnfamiljen finns här mycket att upptäcka. Visingsborgs slottsruin, remmalagen med häst och vagn som tar dig runt till öns sevärdheter. Träffa de söta Alpackorna, upptäcka ekskogen eller besöka borgruinen vid Näs på cykel. Eller ha kul på Leklandet vid hamnen. 

Läs mer om Visingsö här