vadstena

En kreativ historia     
Östra Vättern

Vadstena

I Vadstena befinner du dig mitt i historien, bland slott, borggårdar, kloster och medeltida byggnader, men ändå så nära till naturen. Den pittoreska och mysiga stadskärnan med kullerstensgator och gamla bevarade trähus är charmig, äkta och levande. Vadstena är ett av världens pilgrimsmål och hit kommer folk från hela världen för att vandra, besöka Klosterkyrkan eller bara för att finna lugn och ro i våra vackra miljöer. Och det finns det gott om. 

Fyra måsten i Vadstena


01

 

Vadstena Slott

Sveriges bäst bevarade renässansslott. Upptäck slottet på egen hand eller gå på någon av de dramatiserade visningarna som är mycket uppskattade. Slottet är öppet året runt med utställningar, evenemang och guidningar.


02

Vadstena Klosterkyrka och klostermuseeum

I Vadstena är andligheten alltid närvarande. Klosterkyrkan med sin höga, tunna spira och stora, blåtonade kropp syns vida omkring. Sommartid besöks kyrkan varje dag av 2500-3000 personer och den har tre stjärnor i Michelinguiden. I närheten ligger museet i en byggnad från 1260-talet. Här har riddartidens fester övergått till birgittinerordens klostervardag. Det är sagolika berättelser som tar oss med på en tidsresa vidare via krigsmanshus och mentalsjukhus fram till dagens kulturarv.


03

Småstadshopping

Strosa på de medeltida kullerstensgatorna och det rika utbudet längs med gågatan och de lokala handlarna.Följ med på guidad tur i turisttåget eller med någon av de kunniga vadstenaguider som gärna berättar om sin stad.


04

Pilgrimsvandring

Ända sedan medeltiden har Vadstena varit vallfartsort.Idag tar Pilgrimscentrum emot och välkomna pilgrimer. Här utgår också flera leder och vandringar med pilgrimstema.

TELEFON
E-POST
sociala medier

@vadstenaguiden

Besöksadress

Storgatan 28