motala

Östergötlands Sjöstad
Östra Vättern

Motala

Motala kommun har en rik historia med många intressanta platser, personer och berättelser. Som sjöstad är vi omgivna av vattnen och vi är stolta över att ha Göta kanal som ringlar sig genom Motala. Att vara med om en slussning vid Borenshults slussar är en upplevelse vare sig det är från land eller från en båt.  Vattnet har gett oss mycket. Stenåldersfynd visar att det bodde människor här för över 8000 år sedan och Motala Verkstad som startades intill Göta kanal och Motala ström har 200 års jubileum 2022. Gamla Motala Verkstadsområde är värt ett besök och följ gärna de gamla dragvägarna in till Motala hamn. Här finns också Nordens största insjöbad, Varamobaden är en pärla med sitt rena Vätternvatten

Fyra måsten i Motala


01

 

Motala Hamn

I hamnen finns förutom vår gästhamn flera restauranger. Här ligger också ett av Motalas mest besökta museer, Motala Motormuseum med runt 170 000 besökare om året. Vår centrumkärna med service och butiker ligger bara ett stenkast bort.


02

Gamla Motala Verkstad

Motala Verkstad började som reparationsverkstad till kanalbygget (1822) och växte sedan så att man i mitten av 1800-talet blev en av landets ledande industrier. Motala Verkstad kallas idag "Den svenska verkstadsindustrins vagga" och har haft stor betydelse för Motala, rent industriellt men också med alla arbetare som bosatte sig i området med sina familjer så att det blev ett eget brukssamhälle kring verkstaden. Idag känner man atmosfären när man går omkring i området. Här får man inte missa Café Mallboden alldels intill Göta kanal och deras superba våfflor.


03

Borensberg

Den lilla sjöstaden vid Göta kanal, upplevs av många som en av de mysigaste orterna längs Sveriges blåa band. Upplev slussningen. Och vem känner inte igen Göta Hotell från filmen Göta kanal. Här finns mysiga butiker att upptäcka, vad sägs om Camardas Italienska delikatesser, Börslycke gård med handgjorda godsaker eller Brunnebys gårdsbutik.
Läs mer om Göta Kanal


04

Varamobadet

Välkommen till Varamobaden, Nordens största insjöbad. Vi Motalabor är stolta över Varamo- baden,som har varit en badmagnet i över hundra år. Vid den norra utfarten från stan ligger den flera kilometer långa Varamobaden. Den skyddade viken med sandstrand är långgrund med rent och klart vatten vilket gör den riktigt barnvänlig. Om man inte bara vill bada är det en bra plats för bland annat SUP, kanot/kajak och här finns stora områden att vandra runt.

sociala medier

@motalasjostad

POSTADRESS

I Motala arbetar vi tillsammans med 17 stycken InfoPointplatser. Läs mer på hemsidan.