Mjölby

Mjölby Kommun

Här kan du vandra i Birger Jarls fotspår, njuta av pittoreska miljöer och vacker natur. Den varierade naturen bjuder på rapsdoftande slätter och djupa skogar där du kan vandra bland orkidéer, istidsspår och kulturlämningar. Trakten är rik på fornlämningar som runstenar, ruiner och spännande historia. Välkommen! 

Fyra måsten i Mjölby


01

 

En av Sveriges äldsta städer

Skänninge är platsen för den historieintresserade. Mitt i staden ståtar Vårfrukyrkan från omkring år 1300 med sin prakt och på torget blickar Ture Lång ut över staden. Kring torget hittar du mysiga butiker och rådhuset som inrymmer ett stadsmuseum. I Gamla Skeninge finns idylliska museigårdar och en örtagård att slå sig ner i en varm sommardag. Skänninges storhetstid var under 1200- och 1300-talen och staden fungerade då som en  knutpunkt för handel på östgötaslätten. Marknadstraditionen är lång och än idag kan du besöka Skänningemarken, Sveriges äldsta torg- och gatumarknad.  Vill du dyka djupare i Skänninges historia rekommenderas varmt en guidad tur med den lokala guideföreningen.


02

Pittoreska Väderstad

I den lilla pittoreska orten Väderstad kan du njuta av vackra miljöer, shopping och självklart en fika på ett vida känt café. Centralkonditoriets inredning andas 1930-tal och på brödhyllorna samsas riktiga klassiker med nytänkande specialiteter. I grannbutikerna hittar du allt från delikatesser, skaldjur, inredning till en välsorterad byggnadsvårdsbutik. Verksamheterna och eldsjälarna har satt Väderstad på kartan och besökare kommer långväga för ett besök.


03

Fart och fläkt i Mantorp

Söker du spänning ska du bege dig till fartfyllda Mantorp Park och Mantorps Hästsportsarena.  Sedan starten 1969 har Mantorp Park varit en av Sveriges ledande motorbanor och bjuder på en mängd evenemang. På Mantorps Hästsportsarena möts du av hästsport, trevliga miljöer och spännande evenemang.


04

Bad och naturupplevelser

Skogsjöområdet är en riktig pärla i Mjölby med bad, camping, motion och friluftsliv. Det finns ett antal fina strövområden och här passerar även några av vandringslederna på Östgötaleden. En av slingorna du kan vandra är istidsspåret. Här kan du utforska inlandsisens olika formationer, vilka är så omfattande och framträdande att området är av riksintresse för forskning och undervisning om den senaste istiden.

TELEFON
InfoPoints

Väderstad Byggnadsvårdsbutik

E-POST
POSTADRESS

Stora torget 2, 596 31 Skänninge