Våra tio bästa tips

01

 

Brahehus

Brahehus bredvid E4:an är ett av Vätterns landmärken, ruinen några kilometer norr om Gränna. En kortpromenad ger dig storslagna vyer över Gränna, Visingsö och Vättern. Det var greve Per Brahe den yngre som tog initiativet till att bygga detta lusthus på bergskammen.


02

gränna & visingsö

En mysig dagsutflykt till Gränna och Visingsö är svårslaget. I vackert väder närmast oslagbart. Den lilla trästaden med kullerstensgator och charmiga låga hus ligger alldeles vid foten av Grännaberget, på de vackra östra Vätterbranterna. Mest känt är Gränna för sina polkagrisar och upptäcktsresanden Andreés ballongfärd som skildras på Gränna museum. Det magiska och historiska Visingsö ligger bara en kort resa med färjan mitt i Vättern. Remmalagen, häst- och vagn, tar dig till många av besöksmålen på ön.


03

Habo Kyrka

Den måleriska träkatedralen (vid Vättern) – så kallas den byggnad som många också känner som Habo kyrka. En magnifik träkyrka från 1700-talet som smyckats med målningar ur katekesen och med en rödfärgad dopfunt från 1200-talet. När du besöker Habo kyrka slås du kanske av att den ligger så avsides från samhället. När kyrkan byggdes låg den strategiskt mitt i centrum och inte mindre än sju vägar ledde dit.


04

Trästaden Hjo- ett kulturarv

Upptäck den Europa Nostra-belönade trästaden Hjo, över 600 år gammal. Med ett nutida stadsplanemönster som härstammar från medeltiden och en välbevarad centrerad träbebyggelse med miljöer från 17-, 18- och 1900-talen är Hjo en i Sverige unik trästad. Här kan du även besöka den gamla kurortsmiljön från slutet av 1800-talet i Hjo Stadspark.


05

karlsborgs fästning

Det mäktiga fästningsbygget på Vanäs Udde påbörjades 1819. Byggtiden var planerad till 10 år, men det blev 90 år! Idag är den ett stort besöksmål som passar perfekt för hela familjen. På Karlsborgs fästning väntar äventyret oavsett ålder! Karlsborgs fästning är öppet alla dagar, dygnet runt, året runt. Det kostar inget att gå in på Karlsborgs fästning.


06

norra vätterns skärgård

Vidsträckt skärgårdslandskap i ett obebott naturreservat med ett fantastiskt klipplandskap bestående av cirka 250 öar, kobbar och skär, ett område att njuta av och vara rädd om. Vandra, bada, paddla, fiska. Kasta ankare eller hitta ditt boende vid vattnet – skärgårdslandskapet bjuder in till avkoppling och upplevelse hur du än närmar dig. Vänder du dig om hittar du de allra skönaste skogsjöar i trolska skogar och pittoreska trästaden Askersund i omedelbar närhet. Förvänta dig oförglömliga upplevelser året om!.


07

göta kanal

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och besöksmål. Slussa med egen fritidsbåt, följ med någon av passagerarbåtarna eller boka ett av alla cykelpaket längs kanalen. Bo kanalnära på hotell, pensionat, vandrarhem eller camping, och ät gott på restauranger och caféer. Farleden Göta kanal är öppen från maj till september och besöksmålet är öppet året runt.


08

varamobadet

Välkommen till Varamobaden, Nordens största insjöbad. Vi Motalabor är stolta över Varamobaden,som har varit en badmagnet i över hundra år. Vid den norra utfarten från stan ligger den flera kilometer långa Varamobaden. Den skyddade viken med sandstrand är långgrund med rent och klart vatten vilket gör den riktigt barnvänlig. Om man inte bara vill bada är det en bra plats för bland annat SUP, kanot/kajak och här finns stora områden att vandra runt.


09

vadstena slott & klosterkyrka

Sveriges bäst bevarade renässansslott. Upptäck slottet på egen hand eller gå på någon av de dramatiserade visningarna som är mycket uppskattade. Slottet är öppet året runt med utställningar, evenemang och guidningar. I Vadstena är andligheten och Heliga Birgitta alltid närvarande. Klosterkyrkan med sin höga, tunna spira och stora, blåtonade kropp syns vida omkring. Sommartid besöks kyrkan varje dag av 2500-3000 personer och den har tre stjärnor i Michelinguiden.


10

omberg & tåkern

Ekopark Omberg, också känt som det mytomspunna berget, är ett av Sveriges mest välbesökta naturområden. Under hela året vallfärdar hundratusentals besökare för att ta del av den storslagna naturen som omger berget. Här finns det gott om vandrings- och cykelleder, spännande historia och friluftsaktiviteter för hela familjen. Sjön Tåkern är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar. Hittills har man räknat upp till 278 olika fågelarter som setts vid sjön. Runt sjön finns flera besöksområden för den som är nyfiken på natur- och fågellivet