Jönköping-Huskvarna

Minnen som varar   
Södra Vättern

Jönköping-Huskvarna

Det spelar ingen roll om du bott här sen barnsben eller besöker våra städer för första gången – här finns mycket att uppleva, soliga helger såväl som regntunga vardagar. Kristallklart vatten för friska bad, trolska skogar med dolda skatter, vidunderliga vyer, industrihistoria och shopping.

Fyra måsten i Jönköping-Huskvarna


01

 

matupplevelser 

Det hände något i Jönköping för en sådär tio år sedan. Exakt vad är omöjligt att säga. Plötsligt dök matentreprenörer upp här och var i, och runt omkring, stan. Restauranger, delikatessbutiker, kaféer och gårdsbutiker har öppnat snabbare än någon kan säga kebabrulle. Och det växande gastronomiska intresset verkar vara här för att stanna. Mitt i city hittar du bryggan ett bra ställe att ta det lugnt på, käka mat eller bara hänga.Här hittar du inte bara restauranger utan en fin vy över Munksjöbron. 


02

Tändsticksområdet

Har du vägarna förbi Jönköping är Tändsticksområdet ett måste att besöka. Här kan du ta del av historien om den berömda tändstickan, spela spel, strosa i lokala butiker eller uppleva det fantastiska matutbudet.

Tändsticksområdet bär på många berättelser; om djärv entreprenörsanda och tekniska innovationer men också om låga löner och barnarbete i en riskfylld miljö. Tändsticksområdet är idag den enda helt bevarade historiska bebyggelsemiljö från denna bransch. År 2018 blev området klassat som byggnadsminne..


03

museum

Sagokonstnärer, symaskiner, kungadömen och tändstickor, ja Jönköping fullkomligen kryllar av spännande historia. På våra museum kan du lära dig mer om allt detta:

Jönköpings Läns Museum- med utställningar som Kampen i Tiden och Följa John. Här finns en härlig blandning av John Bauers sagolika konst, småländsk kulturhistoria samt Paulis och Ganneviks samlingar av svensk 1900-talskonst.

Husqvarna museum - Häng med på en nostalgisk resa du sent ska glömma! På Husqvarna Museum får du återuppleva gamla minnen och se det som Husqvarnafabriken har tillverkat. Här finns vapen, symaskiner, spisar, cyklar, motorcyklar, motorsågar, gräsklippare och alla tänkbara hushållsprodukter.

Tändsticksmuseet - Här möter du både människor och maskiner som byggde upp tändsticksindustrin och utvecklade den till ett världsföretag.


04

rosenlunds rosarium

Rosenlunds rosarium är naturskönt beläget i gammal kulturmiljö och med gångavstånd till Vätterstranden. Här finns mängder av vackra rosor, men också exotiska träd och planteringar med perenner. 2022 vann parken priset "Award of Garden Excellence". För evenemang och program läs mer här

sociala medier

@jkpg

Besöksadress

Vi arbetar med flera info points läs mer om dem på vår hemsida

HEMSIDAN