TIVEDEN

Upptäck Sveriges sydligaste vildmark
Västra Vättern

Tiveden

Mitt emellan Vättern och Vänern, ligger skogsriket Tiveden. En plats för stråtrövare, myter och sägner. På grund av sin svårtillgänglighet utgjorde skogen en naturlig gräns mellan Götaland och Svealand. Kommuner som ingår är Laxå, Askersund och Karlsborg. 

Några måsten i Tiveden


01

 

Vandra och cykla

Tiveden bjuder på en stark vildmarkskänsla och intressanta naturupplevelser. Här i Sveriges vildaste skogar, kan man vandra mellan jätteblock och djupa sprickdalar. Tio meter höga klippblock har transporteras med Inlandsisen och har formerat spännande grottor och ansträngande gångstigar. Här finns 15 mil uppmärkta cykelleder på vägar och stigar kantade av trollskog och klippblock.


02

Paddla och fiska

I Tiveden kan du paddla både kanot och kajak. Antingen tar du med egen eller hyr. Tivedens kanotled som är 15 km lång tar dig till några av de finaste platserna. Monstergädda, storröding, öring eller en fin gös? Med sjöar som till exempel Unden, Skagern, Teen och Toften är chansen stor att drömfisken blir verklighet. Frågar du proffsen när det är bäst fiske så kanske dom svara december. Eller april efter gäddleken. Eller januari om det inte är is.

Läs mer om fisket här


03

Rida

40 mil ridleder genom trolsk och spännande natur i Sveriges sydligaste vildmark. Om du har egen häst köper du ett ridledskort av föreningen Ridleder Tiveden. Du får en utförlig ledkarta samt information. Längs lederna finns det boende, mat, hästlogi och rasthagar.