dykning

I Vättern finns många vrak och siktdjupet är gott

Greven, Mathilda, Tysken och Kung Ring. Vad är det för samling tänker ni? Det är några av de vrak som finns att upptäcka i Vättern. Bilden här brevid är Thure Tage.

Några vrak har förlist men andra har medvetet sänkts. 
I norra Vättern kan flera av dem ses från ytan vid stilla och klart väder. En bra plats att besöka om man vill se vrak är öarna utanför Medevi Brygga. Här finns fler som segelpråmen Vålberg och jakten Tora. Vid öarna längre ut finns ytterligare vrak att leta efter.

Om du verkligen vill gå på djupet så är ett av de mest kända Krügers lustjakt som sjönk i Röcknesundet. Eller ångfartyget Byälven utanför Fjuk i Motalabukten.För att inte tala om Eric Nordvall som du kan läsa mer om här nedan.Det finns flera dykfirmor som anordnar turer till de mest kända vraken.

Kryssa med Kung Swerker

Svensk natur när den är som bäst

Vätternliv

Lär dig mer om livet i, under och på Vättern. 

Forsviksbruk

Här finns aktiviteter för familjen året om. Upplev ett stycke svensk industrihistoria.

en värld under ytan!


hästholmen

flera fina dykplatser finns runt hästholmen

Dykning i Vättern görs året om och turer anordnas till de olika vrakplatserna. Vissa dyk görs direkt från hamnen och vissa utgår med båt. 

Ture Tuga (Hajen), Mathilda, Fokker CV-E (flygplan), Greve von Rosen är några av vraken som regelbundet besöks. 

Även från Motala Hamn utgår turer som tar dig ut till vrak som Ulrika, Måsen, Elsa af Lidingö, Kung Ring, Byälven och Tysken. 

Hjulångaren Eric nordevall

en spännande historia

Projektet Dykpark Vättern har sammanställt en fin sida som tar dig ner till vraket av Eric Nordvall. Men hjälp av modern teknik och autentiska bilder får vi som inte dyker uppleva en spännande vrakmiljö. 

Läs mer om projektet och titta på filmer och bilder här.

År 1995 bildades föreningen Forsviks Varv i syfte att bygga Hjulångaren Eric Nordevall II. I dag ligger Eric Nordevall II i sin hemma­hamn Forsvik, där hon blivit en stor turistatt­raktion. Sommartid gör hon tvåtimmarsturer på Bottensjön – en alldeles lagom resa för den som vill höra plasket från skovelhjulen och ångmaskinens stånkande.

Läs mer om historien här.