HJO

Trästaden vid Vättern
Västra Vättern

Hjo

Vi som bor i Hjo brukar säga att det är något speciellt med vår lilla trästad. Vissa hävdar att det är Vätterns skiftande färger, somliga tycker den vackra trästadsmiljön, andra det charmiga småstadslivet. Oavsett vad, har vi en sak gemensamt, vi älskar alla Hjo. Är du också beredd att säga "I love Hjo"?

Fyra måsten i Hjo


01

 

Trästaden hjo-ett kulturarv

Upptäck den Europa Nostra-belönade trästaden Hjo, över 600 år gammal. Med ett nutida stadsplane- mönster som härstammar från medeltiden och en välbevarad centrerad träbebyggelse med miljöer från 17-, 18- och 1900-talen är Hjo en i Sverige unik trästad. Här kan du även besöka den gamla kurortsmiljön från slutet av 1800-talet i Hjo Stadspark.

 
Läs mer om trästaden och parken här


02

Ångaren Trafik-
ett flytande arbetslivsmuseum

Gör en ångbåtstur på Vättern med Ångaren Trafik, en av Sveriges bäst bevarade ångbåtar från 1892 och 
"still going strong". Alla turer utgår från Hjo hamn och går sommarhalvåret mestadels till Visingsö. Trafik gör även ett par turer till Vadstena och Hästholmen. Trafik erbjuder även kortare musikkryssningar och dagsrundturer på sjön. 


Läs mer om Ångaren Trafik här


03

hjoåns dalgång-
naturreservatet mitt i staden

I närmare tusen år har Hjoån och dess dalgång spelat en viktig roll för stadens utveckling.
Först som ankringsplats och hamn, senare för den tidiga industrin och i dag som naturreservat och rekreations-område med lättvandrade stigar. En vandring utmed Hjoån är därför också en vandring i Hjos historia.

Läs mer om Hjoåns dalgång här


04

ett besök i kulturkvarterets utställningar

Kulturkvarteret ett levande kvarter som har öppet hela året. Här kan du besöka utställningar, turistinformation, och bibliotek - allt under ett och samma tak. I utställningarna kan du lära dig mer om Hjos historia, trästaden och kurortstiden på slutet av 1800-talet, om Estrid Ericson, grundaren av Firma Svenskt Tenn eller upptäcka samtida hantverk, konst, foto och design.

Läs mer om Kulturkvarteret här

TELEFON
E-POST
sociala medier

@visithjo facebook.com/visithjo

BESÖKSADRESS

Visit Hjo Turistinformation, Bangatan 1