vandra

vandra

den inre och den yttre vandringen

Det är ingen tillfällighet att varje kommun lyfter vandringen på sin egen hemsida. Landskapet runt Vättern är så kontrastrikt: Skärgårdsklippor, vildmark och urskog, bokskog, rullstensåsar och vidunderliga vyer. Allt bara ett stenkast eller två från Vätterns kustlinje. Unikt för vår trakt är också pilgrimsvandring med Sveriges största pilgrimsmål Vadstena. Att vandra som pilgrim är en trend som växer

Läs mer om:

  • OMBERG & VÄSTANVIK
  • PILGRIMSVANDRING - ST. BIRGITTA WAYS
  • HÖKENSÅS & TIVEDEN

.

OMBERG & VÄSTANVIK

Att vandra nära Vättern är som att vandra vid havet. Ett tips är en del av Östgötaleden som heter Västanvik, en rundslinga på ca 1 mil som bjuder på skärgårdskänsla, utsiktspunkter och fina badplatser. Läs mer här.

En annan del av Östgötaleden (Ödeshög-Omberg) har av Svenska Turistföreningen utnämnts till Signaturled Omberg. En Signaturled är en led som erbjuder spektakulära naturupplevelser, och är karaktäristisk för sin landsdel, lämplig för både nybörjare och erfarna vandrare, är lättillgänglig via kollektivtrafik samt med möjlighet till övernattning och guidade turer. Läs mer här.

Andra fina Vätternnära leder är, Harge Uddar och Djäknerundan.


pilgrimsvandring- St Birgitta ways

St. Birgitta Ways har fått sitt namn av en av Sveriges mest kända personer, Heliga Birgitta. Hennes budskap om fred och enkelhet är högaktuellt även idag och kan inspirera till den nödvändiga omställningen av samhället vi står inför. 

Vadstena är ett känt vallfartsmål för pilgrimer sedan medeltiden. Runt Vättern finns flera historiska pilgrimsleder och St. Birgitta Ways är ett samlingsnamn för de leder som går till Vadstena. På sikt ska de knytas samman de stora pilgrimsdestinationerna i Norden (Trondheim och Åbo) och övriga Europa (Rom, Santiago de Compostela och Canterbury). På senare tid ser vi en stor ökad trend för intresset att pilgrimsvandra. Många ser det som en nödvändig paus i livet, för reflektion och fördjupning. Många vittnar om unika och livsavgörande möten längs vägen. Sträckan Jönköping-Vadstena har utsetts till en av nordens vackraste och var först ut att lyftas fram som Birgittasväg. Läs mer här.

Andra pilgrimsleder nära Vättern är Hjo-Kungslena och Norra S:t Sigfridsleden, som är en del av St Olovsleden till Nidaros i Norge.

Under vår sida Berättelser & möten hittar du mer inspiration om Birgitta som pilgrim och vår egen vandring runt Vättern.

Pilgrimsrörelsens sju längtor att reflektera över på din vandring i livet:
Frihet - Enkelhet- Långsamhet -Tystnad -Bekymmerslöshet -Andlighet- Delande


hökensås & tiveden

Hökensås - bjuder på mestadels mjuka skogsstigar och lättvandrad natur. Här finns fem olika leder i olika längd. Njut av stillheten och böljande tallskogar. Läs mer här.

Tiveden - Upptäck Sveriges sydligaste vildmark! Det finns 34 km markerade leder i nationalparken. Utmanande natur med krävande och kuperat landskap. Men flera leder är lätta och tillgänglighetsanpassade. Missa inte rundan vid Fagertärn med de röda näckrosorna! Tivedens guider berättar gärna om sin plats. Här finns boende, café och restaurang och aktiviteter. Läs mer här.

Västra Vätterleden – Leden startar i Karlsborg och går genom Tibro, Hjo, Tidaholm, Habo och Mullsjö, långs Vätterns västra sida. Leden är 177-195 kilometer lång. Läs mer här.

Södra Vätterleden - Leden är 80 km lång och tar dig från Mullsjö till Huskvarna, via Bottnaryd och Taberg. En lätt till medelsvår vandring. Vandrar ni med barn missa inte att bestiga Tabergstoppen eller gör ett guidat besök i gruvan. Läs mer här.