historia

historia

upptäck levande medeltids- och industrihistoria

Den centrala makten fanns centralt i Vättern, på Visingsö under 1100-talet. Medeltidshistoria upplever du än idag på flera platser runt Vättern: Visingsö, Alvastra Kloster, Skänninge och Vadstena. Vättern var en viktig transportled och runt sjön växer också en tidig industrihistoria fram, den kan du också uppleva på flera platser idag.

Läs mer om:

  • MEDELTID
  • INDUSTRIHISTORIA
  • STEN & TRÄ

NEDANFÖR DETTA: KANSKE LÄGGA IN EN MODUL MED FILM 

Gul droppen med riddarna som slåss

.

Medeltid

Med klosterväsendet och bygget av Alvastra kloster spreds kunskapen hur man byggde valv och större bygnader i sten. På slätterna runt Vättern restes mängder av stenkyrkor och många av dem står kvar än idag. Herrestads kyrka från 1112 samt Örberga kyrka från 1116 anses vara de två äldsta.

En levande medeltidhistoria upplever du i Vadstena. I stadskärnan finns flera av husen kvar och den karakteristiska siluetten där Vadstena Slotts spiror och Klosterkyrkan syns på mils avstånd. I klosterområdet pågår dagliga evenemang och Heliga Birgittas liv berättas om i klostermuseet. Här checkar du in mitt i medeltiden på Klosterhotellet som en gång var munkarnas och nunnornas bostad.

I Grevskapet Gränna-Visingsö finns flera medeltida pärlor. Den mest avbildade är ruinen vid E4:an, Brahehus. Därifrån ser man Vätterns sagoö Visingsö. På ön var kungamakten centraliserad på 1100-talet och ett besök vid kungaborgen Näs eller Visingsborgs slottsruin är en fin utflykt. Varje år arrangeras också riddarspel, missa inte det.

En av Sveriges äldsta städer är Skänninge. Här låg flera kloster och Vårfrukyrkan tronar och vittnar om en framväxande makt på 1200-talet. I närheten finns även Bjällbo, födelseplats för Sveriges grundare Birger Jarl.


industrihistoria

Vättern skapade möjligheter för transporter och runt sjön växte mycket av Sveriges industrihistoria fram. Under vår sida Berättelser & Möten kan ni läsa mer om detta.

Enda sedan medeltiden har sten brutits i kalkstensbrottet i Borghamn vid Omberg. Stenen har använts till Alvastra Kloster, Visingsborgs Slott och Karlsborgs Fästning.

I Forsvik tog man hjälp av vattnets kraft redan på medeltiden. I 600 år har det smitts järn, sågats brädor och malts mjöl i Forsvik. Här grundades Skaraborgs första verkstadsindustri med gjuteri och mekanisk verkstad. Idag är Forsvik en levande plats med utställningar och evenemang på Forsviks bruk. Här finns också den äldsta och högsta slussen i Göta kanal.

På andra sidan Vättern vid Göta Kanal byggs Motala Verkstad som idag kallas för "Verkstadsindustrins vagga" och har haft stor betydelse för Motala. Det började som en reparationsverkstad till kanalbygget (1822) och växte sedan så att man i mitten av 1800-talet blev en av landets ledande industrier. Idag är det en levande miljö med konserter, caféer och utställningar vid kanalen.

De många museerna runt Vättern berättar om denna utvecklingen. Ett av dem är Tidaholms Museum. I Tidaholm byggdes bilar, brandbilar och lastbilar för långt över 100 år sedan. En gång var Vulcans tändsticksfabrik störst i världen.

Men kanske mer känd är Tändsticksfabriken i Jönköping. På Tändsticksmuseet möter du både de människor och de maskiner som byggde upp tändsticksindustrin och utvecklade den till ett världsföretag. I tändsticksområdet pulserar aktivitet än idag med restauranger, caféer och konstnärer.

På Husqvarna museum får du ta del av företagets 300 åriga historia och alla de olika produkter som tillverkats här: vapen, symaskiner, spisar, motorcyklar och gräsklippare för att nämna några. Museet är öppet året runt och ligger vackert vid vattenfallet.



sten & trä

Karlsborgs Fästning var tänkt som Sveriges andra huvudstad. Här placerades guldreserven. Det mäktiga fästningsbygget på Vanäs Udde påbörjades 1819. Byggtiden var planerad till 10 år men blev 90 år! Idag är den ett stort besöksmål som passar perfekt för hela familjen.

Upptäck den Europa Nostra-belönade trästaden Hjo, över 600 år gammal. Med ett nutida stadsplanemönster som härstammar från medeltiden och en välbevarad centrerad träbebyggelse med miljöer från 17-, 18- och 1900-talen är Hjo en i Sverige unik trästad. Här kan du även besöka den gamla kurortsmiljön från slutet av 1800-talet i Hjo Stadspark. Om du vill uppleva fler kullerstensgränder med trähus rekommenderar vi ett besök i Gränna, Askersund eller Vadstena. 

Katedralen i Trä! Med sina fantastiska målningar och läktare runt hela kyrkan upplevs Habo kyrka som katedralslik. En gång var den centrum dit sju vägar ledde. Alla målningar har sin egen historia och täcker från golv till tak.