VI BOR HÄR OCH ÄLSKAR DET!

Möt fyra välbekanta Vätternprofiler som berättar varför de trivs så bra här och vad de gillar mest med sin hemort!

Här får ni bekanta er med Vadstenas Linda Staaf som är naturturistföretagare, inspiratör och föreläsare, ni får träffa Jesper Anhede som är fotograf och filmproducent från Hjo, Elna Dahlstrand från Biosfärsområdet Östra Vätternbranterna kommunikationsstrateg, bloggare och MTB-guide/coach och Kersti Beck Larsson naturturistföretagare från Askersund som guidar i Tiveden. Alla med hjärtat för Vättern och dess omgivningar.

Linda Staaf - inspiratören som utmanar

Varför gillar du att bo just här?
Jag gillar kombinationen av den rika natur och historia som finns här. Vi har skogarna och klippbranterna på Omberg, odlingslandskap och fågelsjön Tåkern i kombination med medeltidsstaden Vadstena med dess slott, kloster och kullerstenar. Den här platsen har en stark dragningskraft på mig, samtidigt som den känns trygg och vänlig. Gemenskapen mellan människorna som bor här är något jag uppskattar. På mindre orter litar man på varandra och hjälps åt, det gillar jag. Gör man gott för andra, så får man gott tillbaka. Det finns något fint i att värna en bygd tillsammans.

Vad betyder Vättern för dig?
Vättern är så mycket mer än källan för vårt dricksvatten. Det kan vara en samlingsplats, en påminnelse om att stanna upp för reflektion och en möjlighet för betydelsefullt friluftsliv som bad, paddling, fiske. Helt klart en källa för inspiration, passion och gemenskap.

Vad tycker du om att göra här?
Jag arbetar som kajakguide vid Omberg och älskar att paddla här och dela med mig av min kärlek till platsen till de som besöker den. Jag tror på att man som besökare kan få en djupare koppling till en plats om man besöker den tillsammans med någon som själv är djupt förankrad där. Att en guide inte bara visar vägen, utan även visar djupet.


- Jag vill lämna en bättre plats efter mig

Hur vill du lämna platsen till nästa generation?
Självklart vill jag att nästa generation ska kunna känna sig trygga med att ha friskt Vätternvatten att tillgå. Därför värnar jag Vätterns vatten och är emot de skjutningar som försvarsmakten gör i Vättern och de planer på gruvor som hotar i området runt sjön. Jag verkar också för att bevara värdefulla rekreationsplatser i naturen för oss som lever här, det är värdefullt för oss att inte alla platser bebyggs och exploateras av människans hand. Jag är övertygad om att det är i det enkla och vilda som vi människor lättare kan knyta an till vårt ursprung och det vi vill värna för framtiden.

Runt Vättern skulle aldrig be dig avslöja ditt smultronställe – men har du något insidetips att ge?
Ja! Att besöka de här platserna i november! Både Vadstena och Omberg är magiska den tiden på året. Det finns en känsla av harmoni i luften som man nästan kan ta på. Lugnet har lagt sig, platsen får vara sig själv för en stund och det är extra mysigt att kura in sig på kaféer och restauranterna efter en vandring över berget eller promenad bland de gamla byggnaderna.

jesper Anhede - borta bra men hemma i hjo bäst

Jesper Anhede

Varför gillar du att bo i Hjo?
Dels för att jag är uppväxt här, men också för att det är så visuellt vackert, naturskönt och oförstört. Platsen inger ett lugn som jag inte upplevt någon annanstans. Jag har arbetat som fotograf i fler än 100 länder och försöker alltid titta med tanken “hur skulle det vara att leva och verka här?”. Men hittills har ingen annan plats tilltalat mig mer. Hjo här är hemma.

Vad betyder Vättern för dig?
Det har alltid varit min främsta rekreationsplats sedan jag var barn och jag har alltid sett mig som en vattenmänniska. Jag bor bokstavligen precis vattnet så jag ser ut över Vättern varje dag och älskar att utsikten aldrig är sig lik.

Vad tycker du om att göra i området?
Bada, snorkla, kitesurfa, paddla sup och att vandra längs med Vättern. På sommaren när Vättern ligger spegelblank paddla jag ibland ut från min brygga rakt ut i Vättern för att bara ligga och slappna av. Det är ett fint sätt att känna sig liten på jorden och nära naturen.

Hur vill du lämna Vättern och Vätternbygden till nästa generation? 
Givetvis ska vi lämna vår plats bättre än vad vi fick den, tyvärr ser det inte ut så. Och jag är djupt oroad över framtiden och miljön. Inget kan vara viktigare än att vi har en plats att leva på där vattnet går att dricka och marken att odla utan att vi blir förgiftade.

Men det finns också andra faror som överexploatering till exempel. Djäknasundet och Ombo öar har alltid varit en favorit för mig men nu åker jag inte dit längre så länge det inte är helt off season, för det är helt enkelt för mycket folk. Och många människor på begränsad yta under komprimerad tid innebär förstörelse av miljön, nedskräpning, eldfara, ljudföroreningar etc som enligt mig totalt förstör glädjen med att vara just där.

Ett fint Vättern-minne?
Som resefotograf får ofta höra från bekanta att önskar de fick vara med på mina äventyr utomlands. De ser dessa fantastiska exotiska platser jag har haft turen att få arbeta med att dokumentera som resefotograf. Jag hävdar dock att vi har precis lika fantastiska platser runt omkring oss precis här. Så då åkta några vänner och jag till norra Vätterns skärgård och gick på lina över vattnet mellan två öar vilket jag fotografede så klart för att visa hur fint vi faktiskt har det här. Behind-the-scenes finns här, https://anhede.se/14951


kersti Beck larsson - sadlade om till naturguide

Varför gillar du att leva här?
Jag har tillgång till två fantastiska platser. Norra Vätterns skärgård med sitt speciella ljus, klara vatten och obebodda öar. Tiveden med sin vildmark och tystnaden. Landskapet som bildades under senaste istiden och historierna om människorna som levt och verkat här kittlar fantasin. Men också Askersund som handelsstaden med sin historia som många gånger handlar om starka och kloka kvinnor. Jag gillar småskaligheten och närheten till människorna, kulturen och naturen. 

Vad betyder Tiveden för dig?
En artrikedom, ett äventyr att följa stigar som trampats genom åren, hitta en häll i solnedgången och njuta av Smålomen som fiskar i tjärnen. Det är också min arbetsplats då jag vägleder besökare vid Tivedens nationalpark. Där kan jag förmedla mina tankar om vikten av att uppleva naturen inte bara prestera en runda. Jag försöker alltid ge tips om andra storslagna platser som inte är så välbesökta. På så vis kan vi sprida besökarna och minska slitaget på naturen, för det blir det när många människor vill vara på samma plats samtidigt. 

Vad betyder Vättern för dig?
Jag har en nära relation till Vättern, där är jag fri när jag glider fram i min kajak vare sig det är privat eller som utbildare/guide. Du kommer nära djurlivet, kan dricka det klara vattnet. Vissa dagar är vattnet turkost och du kan se botten på 10 meters djup från kajaken, andra dagar river vinden upp skummande mörka vågor som rullar in mot klippor och stränder. Jag uppskattar Vätterns olika humör. Men man måste ha respekt för Vättern, jag är ju där på naturens villkor.


Vad tycker du om att göra i området?
Jag arbetar ju som kajakutbildare och guide i Norra Vätterns skärgård och guide i Tiveden. Där vill jag förmedla min känsla för området, människorna som bor och verkar här. Men också utmana besökaren att vilja lära mer om det vi upplever tillsammans. När man får en relation till någon blir man mer rädd om den. Så är det också med naturen, lär du känna Talltickan och känna den månghundraåriga tallens bark eller hör lommens rop över vattnet så kanske du blir mer mån om att värna naturen. Samtalen som kommer vid de här tillfällena handlar mycket om hur vi ska kunna bevara naturvärdena.

Hur vill du lämna Vättern och Vätternbygden till nästa generation? 
Vatten är förutsättning för liv. Därför måste vi skydda Vätterns vatten från alla föroreningar. Så klart oroar jag mig för att vattnet en dag inte ska gå att dricka. Vi ska också hålla stränderna tillgängliga för djur och människor. Genom att inte tillåta bebyggelse ända fram till strandkanten kan fler nå och uppleva Vätterns klippor och stränder. Vi behöver bevara de skogar som har skyddsvärda arter, för arternas skull och vår. Vi behöver det för ett gott framtida liv och det måste gå före enskilda särintressen.  

Mitt bästa insidertips för att uppleva området som en local? 
Vandra på hösten och vintern och möt våren vandrande. Då är färgerna och ljuset fantastiskt. Anlita en guide eller naturvägledare. Vi kan vår sak! Vi erbjuder rikare och starkare upplevelser för dig och dina vänner. Vi hittar till de dolda pärlorna. Ta med dig det du tog med dig ut hem. Lämna helst naturen lite finare än när du kom!
På kvällen lägger sig oftast Vätterns vågor och det blir enklare och tryggare att paddla. Visa hänsyn till lokalbefolkningen när du parkerar din bil om du inte kan åka kollektivt.

ELNA DAHLSTRAND - JAG VILL SE VÄTTERN VARJE DAG

Elna Dahlstrand

Varför gillar du att bo här?
Det är här jag hör hemma. Jag drog vinstlotten att växa upp i det område som numer är biosfärområde, Vätterbranterna, och efter ett decennium på andra platser med ständig hemlängtan flyttade jag tillbaka. Här är det enkla äventyret alltid nära, här är det storslagna och vackra ständigt närvarande - att bli hemmablind är omöjligt.

Vad betyder platsen för dig?
Området runt Gränna, nära Vättern är min arena. Det är både min arbetsplats, det är min plats för rekreation. Det är här jag guidar turister, coachar teknik och fotar det som inspirerar bloggläsare över hela Sverige. Det är också här vår familj skapar grunden till nästa generations outdoor-kärlek. Att visa och lära sitt barn livet utomhus i vår galet vackra omgivning är stort.

Vad betyder Vättern för dig?
Jag har, precis som de flesta som bor nära Vättern, en alldeles särskild relation till sjön. Jag tror att det är ungefär som för människor som bor nära havet. Jag vill gärna se Vättern varje dag och att blicka ut över vattnet ger mig en känsla av trygghet.

Vad tycker du om att göra i området?
Förstås cyklar jag mycket MTB, men jag tycker även om att vandra, bada, vardagsäventyra med familjen, springa, paddla, plocka svamp - allt utomhus är så himla fint här. 

Hur vill du lämna Vättern och Vätternbygden till nästa generation?
Jag ser med oro på en del av utvecklingen som sker mitt i biosfärområdet. Jag saknar långsiktighet i mycket och tycker att många insatser görs för att det löser något just nu. Jönköpings kommun vill detaljplanera för en stor ökning av invånare, det byggs vindkraftverk och så har vi ju gruvplanerna. Jag vill se långsiktigt tänk snarare än snabb utveckling, vi har liksom inte råd att vara oförsiktiga med vår del av världen, jag vill lämna över den till nästa generation med omtanke och goda förutsättningar och jag tycker inte att det är tillräckligt många som arbetar åt det hållet. Jag är också orolig över att anslag till Naturreservat minskat och att kommunen därmed måste dra in på saker som ved och soptunnor - naturreservat är områden som görs tillgängliga för många som är ovana att vistas i naturen och utan tillgång till så enkla saker som just ved och soptunnor funkar det dåligt. Vi behöver underlätta att leva och vistas på ett vis som lämnar platsen i ett bra skick både på kort och lång sikt.

Har du något fint Vättern-minne du vill dela med oss?
En dag i september när det rullade stora efterdyningar på sjön badade jag, mina syskon och min morfar i Röttle. Det var varmt i vattnet på det där viset som det bara är vissa dagar i september och vi hade så vansinnigt roligt i de stora vågorna. Det är ett av mina finaste barndomsminnen.

Förutom just din del av Vättern – vilken annan del av Vättern gillar du mest?
Omberg är en av de mäktigaste platser jag vet. Tycker också om Vadstena, Hjo och såklart Visingsö. 

Ditt bästa insidetips för att uppleva området som en local?

Boka en guide. Det är verkligen det bästa sättet och runt Vättern finns många som arbetar med att skapa upplevelser på cykel, till fots och på vatten.  Och så vill jag verkligen slå ett slag för yttersäsongerna. Vandringen, cyklingen, löpningen och paddlingen - allt det som rör outdoor är helt fantastiskt i yttersäsong. Testa att uppleva Vätterbranterna och Gränna i april och maj eller september och oktober, det är makalöst bra!


VILL DU LÄRA KÄNNA DEM MER?



LINDA STAAF
Vadstena & Omberg
Naturturismföretagare, inspiratör & föreläsare
www.woodsandwaters.se

JESPER ANHEDE
Hjo
Fotograf & filmproducent
https://anhede.se

KERSTI BECK LARSSON
Askersund & Tiveden
Naturturismföretagare, utbildar och guidar
www.naturvagledarenorravattern.com

ELNA DAHLSTRAND
Biosfärområde Vätterbranterna, med Gränna som bas
Kommunikationsstrateg, bloggare och MTB-guide/coach
www.elnadahlstrand.se 
www.instagram.com/elnadahlstrand



LÄS MER OM VÅRT HÅLLBARHETSARBETE