Johan välkomnar i gästhamnen

I Vadstena gästhamn hittar vi Johan Lindell som verkligen är ett ansikte utåt för alla dem som kommer till Vadstena med båt eller husbil. Han är hamnkapten i Vadstena gästhamn och har även hand om ställplatserna i anslutning till hamnen. Här finns plats för 50 husbilar sommartid, 30 när båtarna är upptagna på land. I hamnen finns plats för 55 båtar säger Johan, men berättar om en magisk sommarkväll för tre år sedam då han och hans medhjälpare lyckades klämma in hela 98 båtar i gästhamnen.
– Sista båten kom in vid 22-tiden. det var Nostalgiafton också, så det var fullt med folk. Alla hjälptes åt för att få in båtarna. Jag har hela tiden arbetat eftet mottot att ingen ska behöva vända i Vadstena Gästhamn för att det är fullt. Eftersom vi är en bemannad hamn kan vi lägga båtarna rätt och då går det att få in fler. Det råder en familjär stämning i gästhamnen, många som besöker den har varit där förr och känner sig hemma. Under en säsong passerar uppskattningsvis 1500 båtar ”plus några strövare”, som Johan Lindell säger. Hamnen erbjuder sedvanlig service med toa, duschar, tankning och glass.
– Det enda som saknas om man får önska, vore väl en bastu, säger Johan Lindell. Annan service, som butiker, ligger bara ett stenkast från hamnen – allt är nära. Både hamnen och ställplatserna är mycket populära och listas högt.Gästhamnen anges vara på topp tre av Europas vackraste inlopp, något vadstenaborna kunde ta del av i vintras då isen la sig så även landkrabbor kunde få se staden från den vackraste sidan.
– Det var som att sitta i en båt att gå ut på isen, man kunde se folkhögskolan, Asylen, Rödtornet, slottet, klosterkyrkan, ja hela stan. Utländska turister som kommer med båt blir ofta förundrade över hamnens läge intill slottet, berättar Lindell, förundrade över att de får lägga sin båt alldeles intill ett anrikt kungligt slott. Frågan om vad som är det bästa med Vadstena är svår, det är så mycket. Johan Lindell nämner att staden har blivit bättre på att blanda finkultur och populärkultur, man kan både gå på Vadstena-Akademiens operaföreställningar och på popkonserter. Här finns också trevlig handel, inga butikskedjor utan små butiker där allt som erbjuds är noga utvalt och handplockat.
– Det är bra både för kunderna och miljön, avslutar Johan Lindell. Johan Lindell är hamnkapten i Vadstena Gästhamn men har också hand om den populära ställplatsen alldeles vid hamnen.