Upplev Vättern från sjösidan

Olaf Svensson i Motala har levt med och på Vättern i över 40 år. Sedan 15 år tillbaka driver han Motala Kanaltrafik AB. Som skeppare på M/S Kung Sverker vill han ge människor en härlig sjöupplevelse, inte minst till alla de som inte har egen båt.

– Ibland kommer det ombord Motalabor som säger att de bott här i mängder av år men aldrig varit ute på Vättern, säger Olaf.
– När de får se Motala från sjösidan, eller när vi glider in ända fram till slottet i Vadstena, så blir de imponerade. Och det är ju helt enkelt en fantastisk sjö. Vi färdas ju på dricksvatten.
Med M/S Kung Sverker erbjuder Olaf Svensson naturkryssningar ut på Vättern u-der hela sommaren. Likaså längs Göta kanal. Eftersom skepparen är både guide och en god berättare, så blir det extra intressant och lärorikt för passagerarna.
– Ja, jag brukar berätta om kanalens historia och om öarna och annat intressant där ute på Vättern. Hälften är i alla fall sant, säger Olaf med ett brett leende.

Motalabuktens vackra öar
Under en tretimmarskryssning får passagerarna uppleva Motalabuktens vackra öar, Fjuk, Åholmen och Sandön.
– På lilla Fjuk bodde en gång i tiden 22 personer. Här fanns till och med en skola med en fröken, berättar Olaf Svensson, och den historien är sann.

Kung Sverkers passagerare får även ta del av den spännande berättelsen när Olaf Svensson och hans bror Åke hittade vraket efter Eric Nordevall, hjulångaren som förliste i Vättern 1856. Olaf pekar ut platsen och berättar om hur bröderna som unga amatördykare lyckades hitta vraket som många andra letat efter i åratal. Nu finns skeppets historia bevarad i Forsvik där också Eric Nordevall II byggts upp och tar med passagerare ut på Vätterns vatten.
Kryssning på Göta kanal
Olaf Svensson och M/S Kung Sverkers huvudnäring är dock turerna på Göta kanal. Under resan passeras flera kulturhistoriska områden, som kanalens grundare Baltzar von Platens grav, Motala Ström, Charlottenborgs Slott och Motala Verkstads gamla fabriksområde.
Här ingår också slusstrappan i Borenshult, som är kanalens brantaste och som består av fem sammankopplade slussar med en total höjdskillnad på mer än 15 meter.
En spektakulär upplevelse bara det. Och naturligtvis bjuder skeppare Olaf Svensson på intressanta berättelser om slussarna och hela Göta kanals tillkomst.
Vätterns norra skärgård
”Sveriges hemligaste skärgård.” Så kallas Vätterns norra skärgård som är både naturreservat och ekopark. Här ligger cirka 250 öar, kobbar och skär och väntar på besökare. Och du måste inte ha egen båt för att ta dig dit.
Under hela sommarsäsongen tar M/S Wettervik med passagerare ut i den unika sötvattensskärgården. Passagerarbåten har Askersund som hemmahamn och härifrån görs både längre och kortare kryssningar. M/S Wettervik kan också chartras för kalas ute i den vackra skärgården, eller varför inte till ett bröllop. Kapten Johan Bergsten har rätt att viga samman par såväl ombord som iland.
En båt för alla
Företaget Askersunds Skärgårdstrafik AB och båten M/S Wettervik drivs av Johan och Marita Bergsten. Deras ledord är tillgänglighet.
– Vi arbetar med mottot ”En båt för alla”. Därför har vi hela tiden arbetat med tillgänglighetsanpassningar, så att även människor med olika funktionsvariationer kan komma ut på sjön, säger Johan Bergsten.
För många Askersundsbor är M/S Wettervik, och även företagets mindre båt Pricken, ett sätt att då och då komma ut i Vätterns skärgård.
– Många återkommer och gör en tur eller fler med oss varje sommar. Vi har också många bussgrupper från hela Mellansverige.
Johan Bergsten inser att han har en vacker arbetsplats:
– Ja, utan tvekan är den fin. Det är otroligt vackert där ute, klart vatten och en fantastisk natur. Det är kul att kunna erbjuda passagerarna detta, menar han.
S/S Trafik i Hjo
I Hjo finns S/S Trafik, ett av Sveriges äldsta och bäst bevarade ångfartyg. Fartyget är K-märkt av Sjöhistoriska museet och bedömdes ha ”ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde”.
Trafik drivs av den ideella föreningen Sällskapet S/S Trafiks Vänner, som vårdar och trafikerar fartyget. Turerna går under sommaren till Visingsö. En dag om året går det att följa med på ångarens ursprungliga rutt mellan Hjo och Hästholmen. Det sker i samband med Slöjdmässan i Hjo. En gång om året görs ytterligare en tur över Vättern, då till Vadstena.
Hyr en båt eller kajak
Kersti Beck Larsson är turiststrateg på Askersunds kommun och själv en entusiastisk kajakpaddlare.
– Jag har paddlat på många platser både i Sverige och utomlands, men inget slår en kajaktur på Vättern, menar hon.
Där går det att se tre-fyra meter rakt ned i det blå. Man kan ta en mugg vatten direkt ur sjön utan att vara orolig för kvaliteten. Här finns orörd natur längs stränderna och på öarna, och ett fantastiskt fågelliv.
Att Kersti Beck Larsson trivs där ute råder ingen tvivel om. Hon sporrar även andra till samma intresse genom att ta fram kajakleder och hålla i kajakkurser och grupputflykter.
Kersti Beck Larssons favoriter för en kajaktur:
• Utanför naturreservatet Utnäset. Här finns låga skär och kobbar. Och höjer man blicken så ligger Storvättern där utanför.
• Harge Uddar.
• Rödgavelns grotta utanför Omberg.
Att komma ihåg: Gör paddelturen efter din förmåga. Paddla aldrig ensam. Ha koll på vädret (vindar). Ha med mobiltelefon och extrakläder i vattentäta fodral.
Olshammars pittoreska hamn
Ett utmärkt sätt att ta sig ut på Vättern med kanot, kajak eller en mindre båt är att utgå från Olshammars lilla och pittoreska båt- och gästhamn. Härifrån nås smidigt och snabbt ”Sveriges hemligaste skärgård”, med massor av stora och små öar. Naturhamnar finns på de flesta av dem. På vissa av öarna är det även tillåtet att övernatta i tält eller vindskydd.
Vid Stora Aspön kan den som vill kliva iland och sträcka ut benen längs en vandringsled runt ön. Väl här ute får man inte heller missa idylliska Stora och Lilla Hjortsholmarna som är båtfolkets favorit.
Här bland alla öarna kan besökare uppleva naturens skiftningar, både lugn och dramatik. Och ett rikt djurliv. Med lite tur svävar havsörnen ovanför mot en blå himmel.
Att hyra båt
Vill du hyra båt, kanot, kajak eller kanske stand-up-paddle-board? Det finns många uthyrare runt Vättern. Bästa sättet att hitta dem är att ta kontakt med någon av de aktuella turistbyråerna, eller att gå in på kommunernas hemsidor. Och om du hyr: Tänk på säkerheten, var försiktig, ta inga risker, gör färdplanen på sjön efter din egen förmåga.