Turistambassadörerna: Natursköna Hjo har många lockelser

Namn: Annika Karlberg
Ålder: 56
Bor: Lägenhet i den gamla stallbyggnaden Röda Stallet, Hjo (mellan Hjo och Norra Fågelås kyrka) Familj: De tibetanska terrierna Mimmi och Nessie Oväntat specialintresse: Ridning och en önskan om att få tid att spela golf.

Den välbevarade och Europa Nostra-klassade trästaden Hjo lockar mängder av besökare sommartid. Här kan man också bo över i lantlig miljö. Röda Stallet B & B erbjuder logi i en charmig gammal stallbyggnad som byggdes om i slutet av 1980-talet. Annika Karlberg hade länge fun-derat på att starta eget och köpte fastigheten 2006. Hon kom då närmast från Gotland där hon arbetade som researrangör.

– På Gotland är det stockholmspriser, men här var det billigare och eftersom tillströmningen är så stor kändes det tryggt att starta något här. Från början hade hon tänkt ha stängt vintertid, men nu kommer gästerna året runt, så det blev som lantbruksarbetet, en livsstil. Röda Stallet B&B räknas som Hotel Garni – med hotellstandard men utan restaurang.

– Allt ingår, även frukost och varje rum har sin egen utgång med veranda så man kan sitta ute i det gröna och njuta på morgonen eller grilla på kvällen. Det är 300 meter till Vättern där man kan ta sig ett dopp.

– Hjo är oerhört naturskönt. Min favorit är Hjoåns dalgång, ett naturreservat där ån rinner från Mullsjön ner via vattenfall och forsar till Vättern, och man kan följa öringens vandring uppåt när den ska leka. För den som önskar bada finns Strandpromenaden, badet i Hjos hamn eller Breviks sandstrand. Runt om i hela staden finns vackra trähus och i Stadsparken är det fint att bara flanera runt. Hjo är också känt för Svenskt Tenn, sitt konsthantverk och glasskiosker. Vid hamnen serveras vättersik och lokala delikatesser.

– Golfbanan på Hökensås är väl värd ett besök – den har 27 hål, tre slingor och en fantastisk utsikt.