Turistambassadörerna: Många järn i elden vid svenska industrins vagga

 

Namn: Charlotta Haskovec
Jobb: driver Kanalbutikerna 5 knop och Sail In, verksamhetsledare för Hela Sverige ska leva, Skaraborg, vice ordförande Karlsborgs turism AB, ledamot i Forsviks friskola, ansvarar för ställplatsen i Forsvik plus diverse föreningsliv
Ålder: 49 år
Bor: i Forsvik sedan 2002
Familj: sambo, två barn
Oväntat intresse: att läsa är min vila och att baka. Baka är ett sätt för mig att hämta kraft.

När jag möter Charlotta Haskovec slås jag av hur det liksom spritter runt henne. Med pigga ögon utbrister hon:
– Det svåraste är att prioritera. Det är för få timmar på dygnet!
Hon får en snabbt att förstå att runt henne händer det saker. Engagemanget för en levande landsbygd är en av hennes starkaste drivkrafter. Charlotta berättar om sina bästa tips till besökare som kommer till Forsvik och Karlsborg:
– När det gäller naturupplevelser är det absolut bästa tipset ett besök i Tivedens nationalpark. Här finns tystnaden. För kulturupplevelser är det Forsviks Bruk och Karlsborgs Fästning som är självklara besöksmål. Forsviks bruksmiljö är vacker på ett ursprungligt och äkta sätt. Bästa ställena att äta på är Forsviks Café och Mat samt Tivedens mat. Bästa boendet just nu finns på Hotell Villa Göta, ett nyrenoverat lyxhotell i Forsvik. Det finns också ett jättefint outdoorcenter i Granvik som heter Granvik Event. Till exempel kan du åka ribbåt här. Göta kanal är annars största anledningen till att både seglare och andra dras till Forsvik. Allsången med gästartister vid kanalen i Karlsborg under fredagar i juli drar massor. Området runt Ombo öar lockar med sin skönhet, är badvänligt och har kustkänsla.
Att Charlotta har starkt intresse för landsbygden kommer från att hon själv är uppvuxen där. Hon har alltid sett fördelar med att bo på landet. – Här finns frisk luft och ingen stress. Ett stort värde ligger i att vara nära naturen och följa årstidsväxlingarna. Det ger en vidare syn på livet. Charlottas önskan är att fler ska upptäcka det. Därför vill hon jobba för att vi ska kunna leva, bo och verka på landsbygden.