Turistambassadörerna: Artrik natur omger vandrarhemmet

Namn: Hanna Theel
Ålder: 38 år
Bor: Hus i Alvastra, Omberg
Familj: Björn och döttrarna Allie och Olivia
Oväntat specialintresse: Jag är i grunden utbildad make-up artist.

Omberg och den unika, artrika naturen kring Vätterns strand har i alla tider haft en speciell dragningskraft. Hit vallfärdar såväl natur- som litteratur- och andligt och intresserade från både när och fjärran. I centrum Ekopark Omberg ligger Stocklycke vandrarhem som drivs av Hanna Theel. Hon älskar att ta emot och möta gästerna som kommer.
– I år startade säsongen tidigt! Redan i mars har det börjat röra på sig, även vädermässigt. Den vilda ramslöken har tittat fram, den tar vi vara på, liksom nässlor och annat.

Hanna har arbetat i branschen sen 2010, då hon och maken Björn köpte det gamla församlingshemmet vid Tåkern som de omsorgsfullt renoverade för att starta vandrarhem. Tåkerns vandrarhem har vunnit flera priser i STF:s årliga omröstningar, och 2016 blev det Årets vandrarhem. Många fågelskådare söker sig till sjön Tåkern under säsongen. 2018 tog paret över vandrarhemmet i Stocklycke som Hanna nu valt att fokusera på. Här vaknar man upp till ljudet av porlande bäckar och fågelkvitter, och i caféet serveras hembakat och lättare rätter med ekologiska, lokalodlade grönsaker. Från Stocklycke utgår långa vandringsleder, i närheten ligger Ellen Keys villa Strand med den vidsträckta bokskogen, Alvastra klosterruin och Vadstena. Nytt för i år blir ett nystartat mikrobryggeri – Omma bryggeri – som kommer att tillverka lokalbryggt öl med olika smaksättningar, bland annat granskott. I Naturum vid Tåkern invigdes 2014 Estelles upplevelserika sagostig.
– Våra barn tröttnar aldrig på att gå den med alla fina trädjur, gömda i naturen, avslutar Hanna.