Tidaholm – en stad full av aktiviteter

Vulcanens besökscenter, Vulcans väg 5
522 30 Tidaholm

Koordinatuppgifter:
Lat
58.18177
Long 13.95947

Tel: 0502-60 62 08
E-post: turistbyran@tidaholm.se

ÖPPETTIDER:

Aktuella öppettider finner ni på www.vastsverige.com/tidaholm/turistbyra

Välkommen till staden som är full av aktiviteter. Bilar, musik, mat, idrottsevenemang, kräftfiske och julmarknad. Under året finns många arrangemang och aktiviteter att ta del av, de flesta av dem återkommande. 

Kräftans dag (med fritt kräftmete för barn) och Kräftivalen i augusti är en tradition som lockar många besökare varje år och som bjuder på festivalstämning i dagarna två. Konstnatten i september är en helg fullspäckad med konst, kultur, mat och upplevelser.

Vackra Tidan porlar genom staden och binder samman skön natur med charmig stadsmiljö. Det är kring Tidan som staden Tidaholm vuxit fram och små oaser har skapats kring det rinnande vattnet. Strosa runt i staden och njut av härlig arkitektur, mysiga gator och omgivningarna kring ån.

De två öarna mitt i staden bjuder in till upplevelser av olika slag. Turbinhusön sjuder av aktiviteter sommartid. Njut av gott fika i Kaffestugans 1800-talsmiljö, uteserveringen ligger idylliskt vid Tidans brusande vatten. Passa också på att besöka Konsthallen, Smedstugorna och Kulturmagasinet. Här finns utställningar, hantverk och handelsbod.

Vulcanön är Tidaholms kultur och besökscentrum och idag en samlingsplats för kultur, besökare och konst – från dåtid till nutid. Vulcanen är Tidaholms nya besökscentrum, här finner ni lekparadiset Barnens Hus, Turistbyrån och Tidaholms Museum som berättar historien om Vulcan, världens största tändsticksfabrik omkring förra sekelskiftet, om bruket och biltillverkningen. I tändsticksfabrikens gamla lokaler ligger den konstlitografiska verkstaden som vittnar om den kreativitet och skapande som spirat i flera hundra år. På ön finns också Marbodal Center med köksutställning och VinContoret, en plats för människor som vill njuta av det goda i livet med vinet, maten, kulturen och naturen i centrum.

Längs en strömmande sträcka i Baltak några kilometer söder om Tidaholm finns möjlighet till utmärkt flugfiske. Här kan du fiska efter regnbåge och öring i Tidans strömmande vatten.

Hökensås, ett fiske- och familjeparadis

Hökensås är ett stycke vildmark med stora naturvärden, djupa skogar och rogivande stillhet. Här finns ett femtiotal sjöar och tjärnar, varav 30 är utmärkta fiskevatten.

Hökensås är ett mecka för stora och små fiskeintresserade och är känt som ett av Sveriges bästa sportfiskeområden. Här kan du fiska efter regnbåge, öring och röding året runt. En spännande utflykt kan vara att prova på familjefiske. Passar både nybörjare och mer vana fiskare. Familjefiske med guide på Hökensås anordnas varje tisdag och torsdag sommartid.

I området finns också fina vandringsleder, gott om bär och svamp samt ett rikt djur- och fågelliv. Förutom fåglar kan du stöta på bland annat älg, rådjur, lodjur, räv och hare.

Hökensås är ett paradis för fiskaren, naturälskaren och familjen året om.

Tre måsten i och runt Tidaholm

Barn/familj. Tillbringa en härlig dag med barnen på lekparadiset Barnens Hus i Vulcanens nyrenoverade lokaler. Här står lek i centrum, och barnen bjuds in att utforska olika rum i den tematiska uppbyggda miljön. Läs mer på tidaholm.se/turist

Fiske. Oavsett om fiskeintresset är stort eller litet finns fiskeupplevelsen för alla smaker på Hökensås. Flugfiska i ett av Sveriges mest kända strömmande vatten i Baltak, fiska i någon av de 30 sjöarna eller prova på familjefiske med guide under sommaren. Läs mer på www.hokensas.se.

Kultur och historia. Ta chansen att uppleva historien på nära håll. Tidaholms Museum med både moderna och historiska utställningar har öppet året runt. Läs mer på www.tidaholmsmuseum.se.

Skicka mail till oss