Verner, Birgitta och god mat

Britt-Louise Otter och Wassim Hanina står bakom Olshammarsgårdens bufféer med delikatesser som vätterlax och kräftor.

Olshammarsgården i Närke med utsikt över Vättern, är känd för att det var författaren Verner von Heidenstams barndomshem. Gården arrenderas idag av Britt-Louise Otter, som för 25 år sedan med sitt historiska intresse och restaurangutbildning, kom hit och började bygga upp den verksamhet som finns idag. Hon kan historien både om Heidenstam och heliga Birgitta, då Birgittakyrkan ligger precis i anslutning till gården. Herrgården med rumsuthyrning och servering är öppen året runt med dagliga visningar av kyrkan och Heidenstams minnesrum. I sina memoarer ”När kastanjerna blommade” berättar han om sin barndom och livet på gården. Många besökare åker vidare till Övralid norr om Motala, där han tillbringade sina sista år, berättar Britt-Louise. Genom Tiveden går flera vackra vandrings- och pilgrimsleder som leder vidare till Vadstena på andra sidan Vättern.
– Vi samarbetar också med båten Wettervik som trafikerar Vätterns skärgård med sina 250 öar. Mycket av restaurang- och cateringverksamheten är knuten till närliggande Munksjö Aspa bruk, pappersmassafabriken som sysselsätter 220 personer. Det är även populärt bland konferensgäster att boka in sig för kräftfiske.
– Då tar den lokala yrkesfiskaren med gästerna ut på en ö där de får lägga ut och vittja kräftburar. Fångsten kokas på gården och får tas med hem morgonen därpå. Britt-Louise eget smultronställe är Sandhamn – det ligger söder om samhället och är en naturhamn med badplats – där får man vara lite för sig själv.