Självförsörjande på ekogård

David Appelgren.

Omberg är ett av landets mest välbesökta naturområden med en stor ekopark och de vidsträckta bokskogarna är naturreservat. Vid foten av berget ligger Ombergs ekogård och här lever David och Liga Appelgren som de lär. För tre år sen flyttade paret hit.
– Vi var på jakt efter en plats där vi kunde börja odla och leva självförsörjande. Jorden kring Omberg är mycket bördig och här finns många, även storskaliga ekojordbruk, berättar David Appelgren som tror det beror på en ökad kunskap kring gamla traditioner och naturliga kretslopp. På tre år har det hänt mycket. David är den första i landet som lyckats med quinoaodling. Som ordförande i Svenska Hampaförbundet har han också fullt upp med att hålla föreläsningar och kursdagar om hur man tar tillvara även denna gamla kultur- och nyttoväxt, som är en supergröda när det gäller sin mångsidighet och sitt höga näringsinnehåll. Sedan några år arbetar David aktivt för att främja svenskt mathantverk. Han propagerar för att ta tillvara svenska råvaror och vill höja nivån på maten genom att sprida kunskap kring kvalitet och matfusk.
– 90 procent av äppelskördarna i våra trädgårdar ruttnar bort. Så är det inte i Lettland som Liga kommer ifrån eller i Tyskland och Schweiz, där speciellt den äldre generationen lärt sig ta tillvara och konservera. Tillsammans har David och Liga experimenterat fram egna produkter som de sålt med framgång, som hampasmör o hampabiffar och nordisk hummus på ramslök och lokalodlade gula ärter, smaksatt med egenjäst äppelcidervinäger. På våren är det tid att tappa björkarna på sav och då gör de syrad björksav. För att engagera lokalbefolkningen anordnas vandringar där man får lära sig ta tillvara vilda växter. Hyllorna i gårdsbutiken töms snabbt, men de vill inte anställa fler personer.
– Vi tror på småskalighet för det vi gör ska präglas av omsorg och kärlek. I dagsläget får man kontakta oss via facebooksidan om man vill komma på besök, är intresserad av någon produkt eller vill veta mer om oss och vår verksamhet.