Karlsborg

Visit Karlsborg AB
Storgatan 65 (vid Göta kanal)
546 32 Karlsborg
Tel. 0505-173 55
info@karlsborg.se
www.visitkarlsborg.se
www.karlsborgsfastning.se

Facebook:
Karlsborgs Turism | Facebook

GULDPLATSEN KARLSBORG, GLÄNSER VID VÄTTERNS STRÄNDER

”Av alla guldplatser i min sommarkorg, väljer jag Karlsborg”, sade en besökare förra sommaren. Här i Karlsborg finns det nämligen allt för livsnjutaren, men också allt för den äventyrslystne. Långa badstränder, goda matupplevelser, avslappnande båtturer, paddling, ridturer, höghöjdsbana och vandring är bara några exempel. För vattenälskaren är Karlsborg ett paradis – här är det svårt att inte vara nära vattnet. Den friska Vättern står till förfogande med sin underbara skärgård Ombo öar, Göta kanal lockar med fiske och båtturer och de stilla små sjöarna i Tiveden bjuder till ett lugn långt ut i vildmarken. Forsvik som med sitt bruk samt Göta Kanals äldsta sluss, bjuder in till en spännande historia. Ännu mer äventyr väntar på Karlsborgs fästning. Här bjuds det på fartfyllda guidade turer för hela familjen, eller lär dig mer om den fängslande historien på den historiska äventyrsturen, så vad väntar du på? Välkommen att uppleva sommaren i Karlsborg!

Karlsborgs fästning
Den mäktiga fästningen som ligger på Vanäs Udde i Vättern började uppföras 1819. Platsen föreslogs av generalen och viceamiralen Baltzar von Platen, som också var initiativtagare till Göta kanalprojektet. Tanken var att regering, riksdag och kungahus skulle ta sig hit, och även Riksbankens guldreserv skulle förvaras här i händelse av krig. Guldreserven har även under modern tid huserat i en av Fästningens källare. Under andra världskriget förvarades 140 ton guld på fästningen.
Idag är den en av Sveriges största och bäst bevarade fästningar med eget museum, guidade turer, spännande aktiviteter, butiker och restauranger. Innanför de ståtliga murarna väntar äventyret för alla, oavsett ålder!

Tiveden är Sveriges närmaste vildmark.
Tivedens Nationalpark breder ut sig på 20km² av orörd skogsmark blandad med sjöar, grottor och stora klippblock. Här har man medvetet bevarat skog på ett sätt som är ovanligt i Sverige nuförtiden. I Tiveden väntar den trolska vildmarken som bjuder in till en storslagen natur. Här har du otroliga möjligheter till att vandra, cykla, rida, paddla, fiska eller gå på höghöjdsbana. Perfekt för den som är erfaren eller vill prova på det riktiga friluftslivet!

Forsvik
Är idyllen med pittoreska bruksbyggnader och Göta Kanals äldsta enkelsluss. Njut av det glänsande vattnet, kaffedoften från caféerna, småbutikernas lokala utbud eller en god glass medan du tittar på båtarna som tar sig igenom slussen. Slussen som är byggd 1813, är inte bara Göta Kanals äldsta utan även högsta då den har en fallhöjd på 3,5 meter. Forsviks Bruk har en otrolig industrihistoria, här uppfann en gång den svenske ingenjören Jan Ericsson propellern. Idag finns det fortfarande verksamheter på bruket samtidigt som du kan följa Brukets historia, ända från de första stegen till idag på Bruksmuséet. Tillsammans skapar detta en Guldplats med en riktigt genuin charm!

Välkommen att uppleva Guldplats Karlsborg, här finns det något för alla!

Skicka mail till oss