Upptäck mysiga Jönköping/Huskvarna

Destination Jönköping
Tel 0771-211 300
info@destinationjonkoping.se
jkpg.com

Infopoints:

Jönköping:
Tändsticksmuseet
, Tändsticksgränd 27
Elite Stora Hotellet, Hotellplan
Villa Björkhagen, Friggagatan 31
Grand Hotel, Hovrättstorget 1
Granit, Östra Storgatan 8
Familjen Ericssons City Hotel, Västra Storgatan 25A
Hotel Savoy, Brunnsgatan 13-15
First Hotel, Ryhovsgatan 3-5
Vox Hotel, Lantmätargränd 2C
Kommunreceptionen, Juneporten

Huskvarna:
Husqvarna Museum, Hakarpsvägen 1
Huskvarna Stadshotell, Erik Dahlbergsgatan 20
Rudenstams Gårdsbutik och Kafé, Rudu 50

Taberg:
Hotell Taberg, Östra Järnvägsgatan 1

Öppettider utifrån platsernas ordinarie tider.

Jönköping ligger vackert beläget längs Vätterns södra strand. Här kan du njuta av spännande historia, strandliv och natur. Jönköpings stadskärna består av mysiga gränder och kanaler som öppnar sig mot tre sjöar. I det gamla brukssamhället Huskvarna, öster om Jönköping, finns en uppsjö av kulturskatter att upptäcka.

Jönköping
Centrala Jönköping bjuder på ett stort utbud av butiker och trevliga restauranger. Piren är ett av Jönköpings vattenhål, en plats för mat, avkoppling eller bara en glass i solen på Sveriges kanske längsta parksoffa. Från Piren sträcker sig strandpromenaden, ett stråk med en flera kilometer lång sandstrand längs Vättens kristallklara vatten.

Mitt i centrala Jönköping vid Munksjöns nordöstra strand ligger Atollen. Här hittar du restauranger, caféer och butiker. Även på Asecs kan du utforska flera större och mindre butikskedjor. Shoppingcentret har ca 80 butiker, öppet sju dagar i veckan, året om och är smidigt beläget längs E4an. På senare tid har Jönköping utmärkts som ett Mecka av sushirestauranger. Om du längtar efter nyttig och god mat med asiatiska influenser har du alltså kommit rätt. Förutom sushi finns mängder av restauranger med olika matkulturer och med hög kvalité. Ät på plats eller ta med dig som take-away till en härlig plats, kanske längs med vattnet.

Letar du efter en plats att utforska på cykel har du kommit helt rätt! Jönköping med omnejd är som gjort för att uppleva från cykelsadeln. Njut av de milslånga vyerna, det böljande landskapet och de mysiga fiken längs vägen. Oavsett om du cyklar söderut mot Taberg, västerut längs höjderna över Bankeryd, österut uppför Klevaliden eller norrut upp på Grännaberget så är det i princip omöjligt att inte passera en magnifik utsiktspunkt. Letar du efter något lite mer utmanande finns det flera MTB banor med olika utformning och svårighet.

Jönköping bjuder på många vackra vyer. Vill du uppleva en härlig vy av staden finns det flera utsiktsplatser du kan ta dig till. Några av dem är Tabergs topp i Taberg, Vattenledningsparken, Brunstorpsberget eller Utsikten i Huskvarna. Perfekt som utflyktsmål tillsammans med en god picknickkorg i gott sällskap.

Huskvarna
Stadsdelen Huskvarna har vuxit upp runt sin världskända industri. Idag lockas besökare bland annat till Husqvarna Museum där det visas upp produkter som gevär, motorcyklar, spisar, symaskiner och mycket annat som under 325 år tillverkats på bruket. Strax intill ligger Smedbyn med sina charmiga röda stugor där hantverksateljéer, café och gallerier idag huserar. Även i Huskvarna finns det gott om natur att utforska, vare sig du vill vandra en naturskön led i stan eller ta dig en bit utanför längs med slingriga grusvägar på cykel eller njuta av en vindstilla vy över Vättervattnet.

Kultur
På området där tändsticksfabriken en gång var huvudbyggnad ligger idag det unika Tändsticksmuséet som berättar om industrin som en gång i tiden var av stor betydelse för staden. På området hittar du även gallerier, olika hantverkare samt restauranger. Ett stycke därifrån hittar du Jönköpings läns museum, ett konst- och kulturhistoriskt museum där du bland annat kan besöka John Bauers trolska sagovärld. Utställningen Följa John, har plats för både lek och fantasi och låter både stora och små besökare utforska John Bauers stora bildskatt.

På högre höjd och med en fantastisk utsikt över Jönköping ligger Stadsparken. Här finns restaurang och kaffestuga med natursköna vandringsleder längs djurhagar. I parken finns även Fröjden; en populär utedansbana, ett friluftsmuseum, Jönköpings största lekplats och ett unikt fågelmuseum.

Det finns mycket mer att berätta om Jönköping och dess närområde – men nu är det dags att utforska det. Välkommen!

Skicka mail till oss