De lockar fler att fiska

Det är inte bara sportfiskare och utländska turister som dras till Hökensås Sportfiske. På senare år har allt fler familjer upptäckt tjusningen med att samlas kring den speciella naturupplevelsen som sjöarna inbjuder till i det vidsträckta naturreservatet, tillhörande Tidaholm. Här jobbar Mårten Fredriksson, platschef för Hökensås Sportfiske. Hökensås sportfiske disponerar drygt 30 sjöar. Här kan man fiska både regnbåge och öring, samt även gädda och abborre i flera av sjöarna.
– Vi driver sportfisketurism på Hökensås, i Tiveden samt en 3 km lång strömsträcka i Tidan-Baltak i Tidaholm. Vi säljer cirka ca 25.000 fiskekort årligen bara på Hökensås, och det räcker att hålla det på den nivån för att kunna bevara naturupplevelsen, säger han.
– Vi arbetar istället med att förädla produkterna, därför har vi även specialsjöar med kvoterade platser som måste bokas upp i förväg och här gäller det att vara snabb om man vill komma åt ett fiskekort, för de går snabbt. Efter tillgång röks även fisk till försäljning i butiken i Fiskecentret.
– Vi har dessutom två fiskodlingar så vi förser många sportfiskeområden och fiskeklubbar i södra Sverige med fisk. Hökensås Sportfiske vill öppna upp för att så många som möjligt får en chans att komma ut i naturen och lära sig mer om hur man fiskar, och deras kurser är populära.
– En viktig grupp vi vill satsa lite extra på är barn och ungdomar. De får bland annat lära sig om entomologi – insektslära, när man ska göra sina insektsbeten. Man lär sig också att läsa vatten, nya kasttekniker och att binda flugor.