Hjo är fantastiskt! 

Jag kommer ihåg när jag fick beskedet, att jag hade fått tjänsten. Lyckan var total! Det var ju det här jag hade suktat efter under alla mina år av ständiga tentor och knegande inom turist- och resebranschen på alla möjliga och omöjliga ställen. Och nu äntligen var jobbet mitt; då som turistsamordnare, numera som turistansvarig i Hjo.

Fortfarande, efter nästan två och ett halvt år, är det lika kul och utmanande. Det kan inte bli annat med ett jobb där dagarna är fyllda av en salig blandning; annonser ska produceras, fototagningar inför den årliga turistbroschyren ska planeras, trycksaker ska tas fram, projekt genomföras, personal schemaläggas, fakturor konteras, souvenirer köpas in, turister ska bli nöjda, och just nu: blogga åt Runt Vättern! Ja, ibland blir det körigt och man undrar i sitt stilla sinne ”vart tar all tid vägen”, men det är det värt för det är så fantastiskt roligt!

Dessutom är det en mycket tacksam uppgift att marknadsföra Hjo och den årliga turistbroschyren är inte svår att fylla med allt det fina som Hjo har att erbjuda; trästaden med sina genuina miljöer och gamla vackra hus med snickarglädje längs charmiga små kullerstensgator, mysiga caféer, restauranger och små butiker med lokala produkter. Ångaren Trafik som tuffat på sedan 1892, hamnen, naturreservatet längs med Hjoån och givetvis läget vid sjön Vättern som just i skrivande stund nått hela 25 grader; bara det ett fenomen i sig själv. Ja, jag går allt och småmyser lite när jag pallrar mig till jobbet på morgonen, iakttar alla turister som redan är i farten, insuper atmosfären, passar på att slinka in och ta min morgonkaffe på något av fiken och konstaterar att ”livet är inte så dumt ändå”, eller rättare sagt, ”Hjo är inte så dumt ändå”! Hjo är faktiskt helt fantastiskt…om jag nu får säga det som en något ”partisk åskådare”. Givetvis vill jag ju gärna demonstrera ett exempel på Hjo i sin ”fantastiskhet”. Skam vore väl annars. Så här följer ett sådant.

image001Härom morgonen var jag för ovanlighetens skull uppe extra tidigt. Klockan stod på ringning klockan sex och på agendan stod: paddeltur på Vättern. Jag och en kollega möttes nere i hamnen strax därefter, fortfarande med sömn i ögonen, men laddade för en härlig dag på sjön. Flytvästar, vattenflaskor, mobiler, vattentäta påsar, matsäck, paddlar, kajaker…..allt på plats – check! Ner i kajakerna, och så äntligen! Tyst och stilla glider vi ut på en spegelblank sjö, söderut riktning Almnäs Bruk. Vi paddlar genom hamnen, förbi strandpromenaden på söder, längs med gröna stränder och små vikar, på en sjö som är som ett akvarium – så klar att man ser botten. Det blev en fantastisk morgon, några timmars paddling, ett morgondopp och en god fika på en strand. Var kan man uppleva det här innan en dag på jobbet utan att behöva transportera sig kilometervis frågar jag mig? Här i Hjo kan man det, allt detta finns på gångavstånd precis runt hörnet. Och kanske är det därför människor upplever Hjo så enkelt och så okomplicerat, avslappnande rent av. Precis så som en semester ska vara!

Så har du inte varit här innan, hjärtligt välkommen hit att uppleva en dag mitt i mitt fantastiska jobb – Hjo!

 

Lotta Persson, turistansvarig, Hjo.