Här hittar du vandringsleder för alla smaker

Skärgård, urskog, bokskog, rullstensåsar och vidunderliga vyer. 
Nej, vi pratar inte om landets alla nationalparker. 
Det handlar om ett stenkast eller två från Vätterns kustlinje.

Säg vandringsleder och de flesta tänker Norrland, eller möjligen norra Svealand, men du behöver inte resa norrut för att uppleva platser som tar andan ur dig. Den delen av Sverige där du är just nu är en skatt för vandring med naturupplevelser, äventyr och rekreation. Är ni en barnfamilj med små medlemmar och vill konsumera spring i benen och samtidigt andas skogsluft och få mersmak för naturen så är tipset: Plocka russinen ur kakan! Välj det gottaste från buffén! Naturreservatet med Tabergs topp, som passeras under Södra Vätterleden, är definitivt ett russin. Utdelningen är generös i förhållande till insatsen – drygt en kilometers vandring uppför. Att stå vid foten av berget som reser sig 121 meter över sin omgivning (343 meter över havet), och tänka ”Nu ska vi bestiga berget!” är kittlande för alla familjemedlemmar. Det är inte för inte som Carl von Linné kallade Taberg för ”Smålands mirakel”. Förutom den fantastiska utsikten – ”Titta, där är Jönköping och Vättern!” – väntar på toppen ett bergskafé med allt från riktiga måltider till glass och pannkakor.

Mersmak
Hjässan i Ombergs Ekopark har också goda chanser att ge mersmak för knattevandrare. Parkerar man vid Hjässatorget så är högsta toppen bara en brant stigning på cirka 400 meter bort (261 meter över havet). Det finns inget kafé på toppen, men utsikt över Vättern, fågelsjön Tåkern och Östergötlands slätter är lätt värd höjdmetrarna uppför. Och när det gäller kafé är 31:ans Glass och Kök i Hästholmen populärt. För familjer med större barn, som tål tuffare utmaningar, är Ellen Keys led på Omberg ett bra alternativ. Sex kilometer med rullstensås, slåtteräng, bokskog, milsvid utsikt och en damm som huserar grodor och paddor. Vill man kombinera vandring med bad i Vättern finns Östgötaleden i Medevi – Västanvik. Den här leden är variationsrik och innehåller både skärgård med klippor, sandstränder, tallskog och våtmark med spänger och har ett rikt fågelliv.

Pensionärerna Eva Nyqvist och Rita Lårdh brukar regelbundet promenera längs leden, året runt, ett par timmar åt gången.
– Västanvik känns unikt med sin omväxlande natur. Det här området är väldigt kärt för mig, säger Eva som numera bor i trakten. Rita, som bor i Motala, gör extra besök till Västanvik under sommaren, då tillsammans med barn och barnbarn.
–För de fina badplatsernas skull, säger hon.

Urskog och vildmark
Nästan rakt västerut från Västanvik, på andra sidan Vättern, finns ”en av de vildaste skogarna i Sydsverige”. I urskogen i Tivedens nationalpark finns över tre mil markerade leder i väldigt kuperat skogslandskap med vildmarkssjöar, grottor, sprickdalar och gigantiska klippblock från inlandsisen. Det här är natur som fascinerar både stora och små äventyrare. För vuxna som har spring i benen lämpar sig Hökensås naturreservat för träning. Här samsas vandrare, löpare och cyklister. Nytt för i år är att den långa leden, 19 kilometer, har anpassats och godkänts för mountainbike. Lederna böljar fram genom ljung och lingonris, upp på rullstensåsar och förbi små rogivande sjöar. Underlaget är mjukt och relativt fritt från rötter och markeringarna är många och tydliga, precis som under långlopp. Stillhet Vill man komma både naturen och varandra riktigt nära kan man göra en flera dagars vandring på Södra Vätterleden. Den åtta mil långa leden från Mullsjö till Huskvarna passerar fyra orter och sju naturreservat. Här erbjuds allt från stillhet och lugn i skön natur till bruset nära tätorter och civilisation. Praktiskt både för den som vill åka kommunalt till och från leden och för den som vill göra en avstickare och fylla på med energi. Och när allt är sagt och gjort visar det sig att lederna runt Vättern i själva verket består av mer russin än kaka…