Hållbar turism på dimmornas berg

Dörren stod öppen för outdoorföretagaren Linda Staaf. Hon skulle ta världen till Omberg. Plötsligt kunde hon inte ta steget.

Vi har stämt möte i Hästholmen och jag letar efter en lämplig plats att sitta på. Solen skiner och det går vita gäss på Vättern. Linda ska komma direkt efter en kajakguidning och jag undrar hur det har gått. Vid parkeringen ligger några färgglada kajaker som hyrs ut av Vätterkajak. På andra sidan Vättern ligger Olshammar där jag förra sommaren lånade kajak till en fantastik paddlingstur i norra Vätterns skärgård.

– Det blåste för mycket så det blev mountainbikeguidning på Omberg istället, säger Linda när hon dyker upp med andan i halsen och jordstänk på benen.

Hon ursäktar att hon kommer i cykelskor. Vi sätter oss på bänkarna vid berget som sticker upp längst ut i Hästholmens hamn. Vattnet kluckar mot klippan intill.

Varför har du hamnat på Omberg och Vättern?

– Jag har bott här sedan jag var 16 år och jag gillar naturen. Omberg kallas för Östgötarnas heliga berg. Det är otroligt viktigt för Vadstena- och Ödeshögsborna. För de som bor på slätten finns det inte så många naturområden att välja på. Vi har jättemycket lokala besökare.


Vill inte främja flygturism
Det stormade en hel del i sociala medier när Linda Staaf gick ut och sa att hon inte vill främja flygturism. Hennes inlägg florerade överallt i trådar, mail och privata instagrammeddelanden. Året var 2018 och världen var fortfarande öppen. Jag tyckte hon var modig som tog debatten.

– Jag lyssnade på en meteorolog på en föreläsning som pratade med humor och allvar om klimatet. Turismen påverkar så mycket negativt! Vi svenskar släpper ut 11 ton koldioxid och ska ner till två ton. En resa till USA kostar 2 ton. Vad kan jag göra för att minska ner mina resor? Flyga en gång vart 5:e år? Äta veganskt och så vidare? Det tog stopp, berättar Linda.
Det här hände på en turistbranschkonferens med tema Sustainable Tourism i Toscana i Italien. Efter en workshop om lokalbefolkningens betydelse för hållbar turism så vände allting för Linda.

– Turism var mitt liv, både som professionell och privat. Nu började jag plötsligt ifrågasätta allting och funderade på att sluta. Men om jag gjorde det skulle jag inte kunna ändra något. Så jag kom tillbaka till att jag vill fortsätta jobba med resor.
Den här gången för att göra det så hållbart som möjligt, för områdets skull och för klimatets. När jag gick ut och berättade varför jag inte kommer jobba för att driva på en flygturism var det många i branschen som tyckte att det var en ögonöppnare. Det var också många människor som jag inte känner som hörde av sig och var kritiska.

Linda tystnar och tittar ut över Vättern.
– Jag tänker mycket på mina kommande barnbarn. Vad kommer dom att få se?
En konkret konsekvens av Lindas ställningstagande är att marknadsföring görs bara nationellt och till grannländerna. Ingen hämtning vid flygplatser erbjuds utan det kommuniceras tydligt att kunder förväntas komma med tåg, buss eller bil.


Hemliga smultronställen
En annan laddad diskussion som Linda har tagit i sociala medier, hon har över 4 500 följare på Instagram, handlar om huruvida vi ska dela med oss av våra smultronställen i naturen.
– Jag får ofta frågan om mina smultronställen, men sedan några år tillbaka har jag slutat berätta om dem. Mina smultronställen är alla lite avskilda där jag oftast får vara helt ensam. De här platserna skulle förlora sin tjusning om det var fler än jag där. Jag har fått hitta nya platser vartefter mina gamla blivit kända. Därför tipsar jag istället om allmänna grejer och nämner redan bekanta platser.
Linda är allvarlig och tar flera eftertänksamma pauser under intervjun. Det är stor kontrast till bilderna av den leende bekymmerslösa Linda på mountainbikecykeln eller i kajaken på Vättern. Jag förstår att hon är en person som älskar och värnar sin hembygd men är bekymrad över de stora problem som klimatförändringar och massturism för med sig.

Vad driver dig?

– Det är naturligtvis skönt att vara ute och det är kul med människorna som kommer. Mötet med människor har blivit viktigare och viktigare. Sedan gillar jag att leva i kontakt med naturen, årstiderna och att leva med dygnet och väderomställningarna. Det är en stor osäkerhet också men det är det jag tycker om. Sämst mår jag när jag stressar i bilköer. Men så fort jag är i naturen så landar jag och blir av med stressen. – Det som också driver mig är att jag vill inspirera så att fler hittar ut på ett hållbart sätt och får en genuin upplevelse, avslutar Linda med glöd i blicken.

Synvändan som kom när Linda var på Adventure Travel Summit 2018 satte sina tydliga spår. Ingen kan ta miste på att hon numera jobbar stenhårt för att förändra branschen inifrån. Med sitt engagemang vill Linda inspirera till en mer hållbar turismutveckling på alla plan. Vill du veta mer om hållbar turism så håll utkik efter ”Let’s Meet and Talk” där Linda möter olika företrädare inom svensk turism och friluftsliv.