Guidningar i Ellen Keys fotspår

ellenI år uppmärksammas författarinnan Ellen Key lite extra i Östergötland. Hennes hem Strand, vid Ombergs södra sluttningar har lockat besökare ända sedan hon själv bodde där.

Strand drivs idag av en stiftelse och enligt Ellens testamente ville hon öppna sitt hem för storstadskvinnor som skulle få uppleva ett hem på riktiga landet och komma och bo några nätter under sommaren. Idag delar man ut vistelsestipendier och tar emot gäster under några sommarveckor. Alla kvinnor över 25 år, som är intresserade av Ellen Key, är välkomna att söka stipendiet. Under den perioden är Strand stängt för andra besökare.

Ellen Key berör och Strand är ett populärt besöksmål i vårt område. I år har Rökstenen som arbetar med guidningar i området och Ellen Keys Strand ett samarbete där vi erbjuder guidade vandringar i författarinnans fotspår.

Guidningar varje måndag under sommaren

Vi har nio fasta guidetillfällen på måndagar kl. 11.00 under perioden 23/6-18/8. Guidningen görs i Strands omgivningar på Omberg och under 1-1,5 timme görs en lättare vandring och vår guide berättar om Ellen och hennes relation till Omberg och bygden. Man får även en inblick i hur livet vid 1900-talets början gestaltade sig. Guidningen förbokas och kostar 150 kr/person.

Åse guidarVandringspaket i författarinnans fotspår

Vi arrangerar också lite längre vandringar (ca 6 km) längs med Ellen Keys led på Omberg. I paketet ingår en guidad visning på Strand under deras ordinarie öppettider, medföljande guide på vandringsturen som berättar mer om Ellen och hennes relation med Omberg samt picknicklunch.

I år har vi inga fasta turer. Därför behöver ni vara minst fyra personer som bokar paketet och då anpassar vi datumet efter när ni kan. Vandringspaketet förbokas och kostar 570 kr/person.

 

Åse Theorell, Rökstenens besökscentrum