Gränna och Visingsö bjuder på magiska vyer

Gränna-Visingsö

0771-211 300
info@destinationjonkoping.se

Hemsida Gränna
Hemsida Visingsö

Infopoints Gränna:
Örserumsbrunn Gestgifveri och Konferens, Gamla Brunnsvägen 10
Bauergården, Bunn

Infopoints Visingsö:
Persgården, Stigby Persgård 1
Visingsö Hotell & Konferens, Norrbovägen 90
Tempelgården

Vid Vätterns sydöstra strand ligger Gränna, en urtypisk svensk idyll med vackra gamla trähus, välskötta trädgårdar, Bauerskog och kullerstensgator. Från hamnen går täta avgångar med färja över till Visingsö – Vätterns pärla!

Både Gränna och Visingsö bjuder på vackra vyer, slott, kullersten, trähusidyll, borgruiner, stigar och ekskogar. Och inte minst intressant historia. Var du än sätter foten, står du mitt i historieboken. Hit kan du åka för att njuta av lugnet, naturen och atmosfären, men här finns också ett generöst utbud av kultur, aktiviteter och äventyr.

Naturupplevelser
Bortom polkagriskokerierna och kullerstensgatorna finns Bauerskog och trolska stigar. Natursköna platser värda att utforska mer av. Den prunkande naturen är rik på unika växt- och djurarter, varav flera är sällsynta eller rentav hotade. Vandringsleder och charmiga landsvägar att cykla utmed, både i Gränna och på Visingsö, finns det gott om. Området mellan Huskvarna och Gränna är ett paradis för cyklister med sina lugna landsvägar och slingrande grusvägar. Här bjuds du på variation och valmöjligheter som gör att det passar alla typer av cyklister oavsett nivå och ambition. Lockas du mer av att snöra på dig vandringsskorna och se naturen till fots finns det flera leder som väntar på dig. Testa på att vandra vid sommaridyllen Röttle by, sagolika John Bauerleden eller Klevens naturstig.

Ett annorlunda sätt att ta sig runt på när du är på Visingsö är med remmalagen, öns populära hästdroskor som i över 100 år skjutsat besökare runt den vackra ön. Färden går i lugnt tempo och du kan njuta av både dofter och naturupplevelser.

Börja din morgon tidigt med en promenad vid Vättern, eller kanske ute på någon av Grännas många sjöar. Glid fram över det spegelblanka vattnet och njut av lugnet. Följ med på en guidad båttur på de vackra sjöarna i Bunn, eller hyr själv en kanot eller kajak och njut av lugnet när du glider fram över det spegelblanka vattnet.

Spännande historia
Oavsett om du befinner dig på Visingsö eller i Gränna finns det mängder av minnen från tidigare glansperioder. I Gränna kan du till exempel besöka Grenna Museum som belyser polarhistoria med bland annat utställningen om S A Andrées berömda polarexpedition.Vill du själv få ett smakprov av färden som förde S A Andrée mot Nordpolen kan du boka in en luftballongstur och uppleva Gränna från helt nya perspektiv.

Flertalet slottsruiner och borgar i Grevskapet vittnar om den forna stormaktstiden. I Näs på Visingsös södra udde ligger ruinen av Sveriges första kungliga borg från 1100-talet. Visingsborgs slottsruin som ligger vid Visingsö hamn är en annan lämning från den grevliga eran på 1500- och 1600-talet.

Ytterligare ett välbesökt minne från samma tid är Brahehus. Vackert belägen på toppen av norra Gränna med en fantastisk vy över staden och vattnet. Röttle by strax söder om Gränna är greve Per Brahes industriby från 1600-talet och här kan man under sommaren besöka Rasmus kvarn för att se hur man maler mjöl på tidsenligt vis.

Lokala delikatesser
Tillverkningen av polkagrisar startade i Gränna på 1850-talet av den fattiga änkan Amalia Erikson. Ända sedan dess har det tillverkats polkagrisar i Gränna och varje år dyker det upp nya spännande smaker och former på denna omåttligt populära souvenir. Idag finns det en mängd kokerier i Gränna där du får se hur tillverkningen går till. På vissa kokerier kan du även få prova på att baka dina egna polkagrisar.

Men Gränna och Visingsö är mycket mer än bara söta pepparmintsstänger. Här finns flera lokala delikatesser i form av egentillverkad must, te, knäckebröd, choklad och mycket mera.

Skicka mail till oss