Gränna och Visingsö bjuder på magiska vyer

Gränna-Visingsö

0771-211 300
info@destinationjonkoping.se

Hemsida Gränna
Hemsida Visingsö

Infopoints Gränna:
Månforsen Design, Hallska Gården
Huntig Dogs Nature, Ribbagårdsgränd 2A
Örserumsbrunn Gestgifveri och Konferens, Gamla Brunnsvägen 10
Bauergården, Bunn

Infopoints Visingsö:
Persgården, Stigby Persgård 1
Visingsö Hotell & Konferens, Norrbovägen 90

Vid Vätterns sydöstra strand ligger Gränna, en urtypisk svensk idyll med vackra gamla trähus, välskötta trädgårdar och kullerstensgator. Från hamnen går täta avgångar med båt över till Visingsö – Vätterns pärla!

Både Gränna och Visingsö bjuder på vackra vyer, slott, kullersten, trähusidyll, borgruiner, stigar och ekskogar. Och inte minst intressant historia. Var du än sätter foten, står du mitt i historieboken. Hit kan du åka för att njuta av lugnet, naturen och atmosfären, men här finns också ett generöst utbud av kultur, aktiviteter och äventyr.

Naturupplevelser
För naturälskare och botaniker är Grevskapet ett paradis med naturreservat, härliga vyer och en av Sveriges största ekskogar. Den prunkande naturen är rik på unika växt- och djurarter, varav flera är sällsynta eller rentav hotade. Vandringsleder och charmiga landsvägar att cykla utmed, både i Gränna och på Visingsö, lämpar sig väl för alla friluftsmänniskor. På Visingsö kan du även göra en rundtur med remmalag, öns populära hästdroskor som i över 100 år skjutsat besökare runt den vackra ön. Färden går i lugnt tempo och du kan njuta av både dofter och naturupplevelser.

Spännande historia
Oavsett om man befinner sig på Visingsö eller i Gränna finns det mängder av minnen från tidigare glansperioder. I Gränna kan man besöka Grenna Museum, med den berömda Andrée- och polarutställningen.
Flertalet slottsruiner och borgar i Grevskapet vittnar om den forna stormaktstiden. I Näs på Visingsös södra udde ligger ruinen av Sveriges första kungliga borg från 1100-talet. Visingsborgs slottsruin som ligger vid Visingsö hamn är en annan lämning från den grevliga eran på 1500- och 1600-talet.
Ytterligare ett välbesökt minne från samma tid är Brahehus strax norr om Gränna. Röttle by strax söder om Gränna är greve Per Brahes industriby från 1600-talet och här kan man under sommaren besöka Rasmus kvarn för att se hur man mal mjöl på tidsenligt vis.

Lokala delikatesser
Polkagrisar! Vem associerar inte den rödvitrandiga sötsaken med Gränna? Tillverkningen startade i Gränna på 1850-talet av den fattiga änkan Amalia Eriksson. Ända sedan dess har det tillverkats polkagrisar i Gränna och varje år dyker det upp nya spännande smaker och former på denna omåttligt populära souvenir. I dag finns det en mängd kokerier i Gränna där du får se hur tillverkningen går till. På vissa kokerier kan man även få prova på att baka egna polkagrisar.
Men Gränna och Visingsö är mycket mer än bara söta pepparmintsstänger. Här finns flera lokala delikatesser i form av egentillverkad must, te, choklad och mycket mera. Under senare år har det uppskattade Gränna Knäcket tagit marknaden med storm. I den lilla butiken på Brahegatan mitt i centrala Gränna kan du förutom att botanisera bland alla godsaker, även se hur tillverkningen går till. Vill du prova på att baka ditt eget knäcke-
bröd går det också bra efter förbokning.

Tre måsten kring Gränna och på Visingsö:

Uppgrenna Naturhus ligger i biosfärsområde Östra vätterbranterna strax norr om Gränna, utmed turistvägen. Naturhuset erbjuda en oas som attraherar alla sinnen och som får dig att stanna upp och ”bara vara” en stund. Ekologiskt fika kan avnjutas på terrassen, i medelhavet, balkongen eller ute i trädgården. Vätterutsikten är magisk oavsett var du väljer att slå dig ner.

Visingsö borg i Näs. Resterna av Sveriges första kungaborg. Slottet uppfördes i mitten av 1100-talet för att tjäna som ett ointagbart fäste under fejderna mellan de Sverkerska och Erikska ätterna. Idag är det ett perfekt utflyktsmål på Visingsös södra spets dit du tar dig lätt med cykel och fikakorg.

Polkagrisen – sötast i Gränna. Det finns ett dussin bagerier i Gränna där du kan se hur tillverkningen går till. På några av kokerierna kan du faktiskt få prova på att baka dina egna polkagrisar, det är inte så enkelt som det ser ut!

Skicka mail till oss