Fiske en central del av Vätternlivet

Med 25 000 betalande kunder om året är Carléns Fisk & Vätterkräftor ett givet utflyktsmål i Habo kommun. – Här finns något för alla smaker, säger vd:n Maria Carlén.

När Maria Carlén halar fram nyckelknippan, öppnar dörren till sin arbetsplats och slänger ett snabbt ögonkast mot klockan bakom frysdisken pekar den lilla visaren på fyra. Några minuter senare påbörjar hon dagens åtaganden: att röka fisk, fylla på med nya såser i hyllorna, testa en sillsort, fylla på med is och svabba butiksgolvet står högst upp på att göra-listan. Men Maria Carlén har inga problem med att kliva upp tidigt på morgonen.
– Jobbet är en passion. Att få se och möta alla nöjda kunder är en ynnest, säger hon. Ett par kilometer härifrån, i Habo, återfinns landets kanske mest särpräglade träkyrka som varje år lockar cirka 25 000 besökare. Men frågan är om inte Carléns Fisk & Vätterkräftor är ett minst lika stort utflyktsmål.
– Kollar jag på våra kvitton så kan jag i alla fall konstatera att vi har 25 000 betalande kunder, säger Maria med ett plirande leende. År 2001 träffade hon mannen som skulle bli hennes make, yrkesfiskaren Anders Carlén. Samma år klev hon i den verksamhet som han startat fem år tidigare.
– Många yrkesfiskare är på sjön hela tiden och har svårt att hinna med att driva och utveckla den verksamhet som sker på land. Vi brukar säga att Anders fiskar och jag sköter resten, säger Maria.

Fullt upp med ”resten”
I ”resten” ingår allt från att röka fisk, koka skaldjur, ansvara för inköp, tömma sopor, planera strategier för de kommande åren och att göra goda anrättningar med Vätterns fiskar och skaldjur som bas.
– Nog har jag att göra. Men jag räknar aldrig hur många timmar jag jobbar. Det är för roligt för att tänka i sådana banor, säger Maria. Hennes man Anders är en av knappt 20 yrkesfiskare vid Vättern. Från sin bas i Svedåns hamn ger han sig i princip varje dag, året runt, ut med sin tolv meter långa båt i hopp om att fånga fisk i det allmänna vattnet.
– Vissa dagar är det ingenting i näten och när det blåser kan han inte ens komma ut på sjön. Men vanligtvis har vi fiskelyckan med oss, säger Maria.
– Det märks att Vätternfisk är populär och att många tar långa omvägar för att hitta sina närfiskade favoriter. Rödingen är kanske mest eftertraktad. Men vi har också öring, abborre, gös och gädda. Totalt finns det 32 fiskarter i Vättern. Volymmässigt är dock signalkräftan allra störst. – Vi började koka kräftor 2001 och har med tiden blivit specialister på det. På somrarna får vi ofta besök av stockholmare som packar bagageutrymmena fulla med kräftor inpackade i frigolitlådor, berättar Maria. Företagets gissel, konstaterar hon, är att hitta den perfekta dillen.
– Som tur är samarbetar vi med lantbrukare i Skåne och Vadstena som levererar till oss. Vi behöver riktigt fin dill för att kunna koka kräftorna på vårt sätt. Identiteten för våra varor, att de smakar på ett speciellt sätt, är jätteviktig.

Något för alla
Vid sidan av fisk och skaldjur kan besökarna också köpa saker som passar fint ihop med fisk och butikens koncept.
– Vi ska inte vara en diversehandel på landet utan ett besöksmål för fisk och delikatesser. De som kommer hit gör det ofta inför en finare middag och är måna om att tillställningen ska bli lyckad. Då vill man ha tips och idéer på vad som bidrar till en komplett måltidsupplevelse. I hyllorna och över disk återfinns därför allt från kryddor, rapsoljor med dillsmak och kex till bröd, grönsaker och andra tillbehör som man kan behöva till sin fisk.
– Här finns något för alla. Jag vågar säga att vi har 100 procents köpfrekvens, avslutar Maria Carlén.

Vill utveckla
En annan person som propagerar för fisket i Vättern är Jonny Ståhl, ordförande för Vätterns Fiskareförbund; yrkesfiskarnas organisation.
– Jag vill se en utvecklad besöksnäring i samarbete med fisket och skulle vilja se att det utvecklas fler produkter med fisk från Vättern. Fish and chips på lake är en produkt som jag tror mycket på. Vi har väldigt gott om lake i sjön och den behöver också fiskas för att hålla en bra balans med övriga arter i sjön. Sedan två år tillbaka driver Jonny en uppskattad fiskbod vid Ödeshögs torg. Ambitionen är att tillhandahålla närfiskad fisk som exempelvis gädda, gös, abborre samt sik, öring och röding från Vättern.
– Vi vill ge möjlighet för alla att kunna köpa dessa fiskar till ett bra pris och att fisken ska vara färsk. Ofta är fisken fångad på morgonen och finns i butiken när vi öppnar.  I fiskboden återfinns också ett brett sortiment av rökt fisk från Sjöarps rökeri samt från Vägga rökeri.
– Sjöarp röker den Vätterfisk som vi har i butiken. Vi har även kvalitetssill, honung från egen biodling samt korv tillverkad av viltkött. Under säsong finns dessutom kokta Vätternkräftor. Det finns möjlighet för den som önskar att sitta ner och äta en lunchtallrik med rökt lax och potatissallad som man även kan få som take away, säger Jonny. En annan del i hans verksamhet är fiskevård där han hyr ut och säljer redskap för fiskevård.
– Det rör sig om speciella bottengarn som används för att fånga mört och braxen i sjöar där vitfisken blivit för talrik. Jag tar upp beställningar på hösten och tillverkar sedan redskap under vinterhalvåret. I mån av tid hjälper jag även till med att sätta ut redskapen men sedan får kunden sköta fisket i egen regi.

Ensidigt fiske hotar
I en intervju med Corren ifjol konstaterade Jonny att fisket i Vättern har blivit för ensidigt inriktat på vissa arter som lax och röding. Han vill att sikfisket ska komma igång igen.
– Siken har en stor potential för besöksnäringen. Det finns gott om sik i sjön som behöver fiskas då den är med och konkurrerar om födan för övriga arter, däribland rödingen. Rökt sik är verklig sommarmat och passar bra både på smörgås, en knäckebrödsskiva eller tillsammans med kokt potatis eller potatissallad. När en besökare kommer till någon av hamnarna runt Vättern vill man gärna ha något att äta på plats, Gärna mat som är speciell för Vättern – och då har siken en given plats.

Text: Henrik Lenngren
Foto: LQ Pictures

Här finns fisk och skaldjur: 
Carléns Fisk & Vätterkräftor. Info: carlensfisk.se
Zeth Rylander. Info: vildvatterfisk.se/producenter/zeth-rylander
Hjo-Sik. Info: hjosik.se
Gustavssons fisk och kräftor. Info: vildvatterfisk.se/producenter/gustavssons-fisk-och-kraftor
Klangahamns fiskeläger. Info: klangahamn.n.nu
Fiskboa Motala. Info: facebook.com/FiskeboaMotala/?locale2=sv_SE
Borghamns Kiosk & Fisk. Info: borghamnskiosk.se
Fiskboden i Ödeshög. Info: facebook.com/fiskbodeniodeshog
Bengtsgården Visingsö. Info: bengtsgarden.se/fiskboden-gardsbutik-restaurang.html
Gränna rökeri & Fiskelyckan. Info: grannarokeri.se
Saluhallen Vätterfisk. Info: vatterfisk.se/galleri