Äventyrslystna tar sikte mot Habo

Håkan och Jessica Hagård driver ett äventyrscenter på sin gård utanför Habo.

För de äventyrslystna som söker spänning och fysiska utmaningar ute i det fria är Hagårds Lagård i Habo ett måste. Här har familjen Hagård under de senaste åren byggt upp en äventyrspark i naturskön miljö med en utmanande höghöjdsbana, linbana med 500 meter ziplines, klättervägg, mångkamp, paintball och olika former av skytte. Hagårds lagård ligger på släktgården Julared som går tillbaka till 1600-talet, på maken Håkans sida, berättar Jessica. Själv kommer hon från Örnsköldsvik, men har bott här sen 1995.
– Vi ville inte ha egna djur, och undrade vad vi kunde göra med alla de gamla byggnaderna, och då kom vi på att det vore en kul idé att bygga upp en stor lekpark för både barn och vuxna, säger hon. Habo är ett idylliskt och fridfullt samhälle med Habo gamla träkyrka, berömd för sina trämålningar, fiske i Hökensås och lantcaféet Lustfyllt.
– Men vi saknade äventyrsaktiviteter, så där är vi ett alternativ. Till vardags arbetar Jessica med landsbygdsutveckling på Jordbruksverket, och tycker det är roligt att kunna bidra till något som kan utveckla landsbygden. Familjens fyra barn är också med och hjälper till i företaget.
– Det är förstås mycket arbete vi lägger ner på det här, men samtidigt är det så kul att kunna göra något tillsammans. De som kommer är både privatpersoner och inbokade grupper, såväl vana äventyrare som nybörjare, men det krävs att man har en viss balans och mod.
– Vi håller hårt på säkerheten så där kan man känna sig trygg. Här finns även ett café med lokalproducerad glass, och en lokal för konferens- och matsal. Det är populärt bland möhippor, svensexor, föreningar och företagsgrupper att boka in sig för en äventyrlig stund tillsammans.