Tröttnar inte på utsikten

Övralid 11 juni 2014

I snart tio år har jag varit verksam på Verner von Heidenstams Övralid, norr om Motala. Inte någon gång har jag tröttnat på utsikten över Vättern. Oavsätt vilken årstid, så kan jag stå i en kvart eller längre och blicka ut mot Västgöta- och Närkesidan. Just nu när jag skriver detta vräker regnet ner och åskan mullrar över Vättern och Övralid. Några få besökare, bl.a. från Frankrike har hittat hit och de får uppleva ett ombonat hem med tända lampor i var enda rum, nu när de mörka molnen hänger tungt på himlen. Underbart vackert, både ute och inne. Det är minst lika mysigt att sitta inne i Farfarstugans servering när det regnar, som att sitta ute när det är strålande solsken.

DSC_0630Att få åka upp hit till denna ljuvliga plats och tillsammans med mina kollegor få visa Nationalskaldens hem och berätta hans leverne, är ett privilegium och ett kall.

När Övralid stänger för säsongen så arbetar jag som turismlärare på Vadstenagymnasiet. Det är oerhört inspirerande att få delge kunskaper till nya förmågor inom besöksnäringen samt att få vetskap om hur den yngre generationen tänker inför framtidens turismnäring. Jag vill passa på att tacka alla gästföreläsare till skolan och värdar vid våra studiebesök. Ni gör ett stort intryck för eleverna och är jätteviktiga i deras utbildning, att lära från och knyta kontakter med branschfolk.

Varje år så företar Vadstenagymnasiet en resa runt Vättern med övernattning i Hjo. Vi besöker bl.a. Askersund, Forsvik, Karlsborg, Habo, Jönköping och Gränna. Eleverna får guida själva i bussen för varandra och vid besöken så tar etablerade guider över. I år ska vi förlänga resan med en dag eftersom jag anser att det finns så mycket att uppleva och att man inte ska stressa runt Vättern.

Några andra som åker runt Vättern i dagarna är alla dessa cyklister. Vätternrundaorganisationen gör ett fantastiskt jobb och bidrar med mer till Motala och övriga kommuner runt Vättern än vad många tror eller vill förstå. Dock finns det några som inte förstår detta med att välkomna besökare och visa upp en positiv bild av Motala, Östergötland sjöstad. Jag tänker på dessa parkeringsvakter som går och bötfäller bilar som står uppställda några timmar under cykelloppen på helt ofarliga ställen för trafiken, p.g.a. att det inte finns tillräckligt med parkeringsplatser. Vet hut, skäms, ge er, hur tänker ni?, en utbildning i sunt förnuft, mm mm.

V-von-H-svartvittPå tal om utbildning så förekommer det med jämna mellanrum, s.k. ambassadörsutbildningar i både Motala och andra kommuner. I de flesta kommuner så är dessa för kommunens egna tjänstemän och politiker. Jag blir lika förvånad varje gång jag hör talas om detta. Var är alla butiksinnehavare, bensinstationspersonal, hotell- restaurang- och kafépersonal, besöksmål, parkeringsvakter m.fl.? Det är ju dessa personer besökarna träffar vid sina besök och det är vid dessa platser de frågar och ska få relevant information.

Efter tjugo år inom besöksnäringen, så vet jag hur viktigt det är med hur man får informationen och ifrån vem. Därför gör jag och mina kollegor på Övralid studiebesök på olika besöksmål i närheten av Övralid varje år. Dels för egen skull, men ännu mer för att kunna ge information till våra besökare och få dem att stanna några timmar eller dagar till i Motala, Östergötland eller runt Vättern. Jag blir därför väldigt glad och frikostig när ägare och personal från andra besöksmål företar en resa till Övralid.

Regnet fortsätter att vräka ner och fler besökare har hittat hit, sedan jag började skriva. Nu ska jag ta en kopp kaffe i köket och titta ut över Vättern och se om det klarnar upp.

Varmt välkomna till Övralid i regn eller solsken, sommar som vinter.

P-G Andersson

Intendent på Övralid
Turismlärare Vadstenagymnasiet