Teater året runt i Vadstena

Foto: Ulla Karlsson

Tänk att Vadstena har en egen teater! En teater som erbjuder föreställningar höst, vinter, vår och sommar.
Teatergruppen består av fjorton medlemmar och kompetensen inom gruppen är ganska imponerande. Det finns sångare, skådespelare, regissörer, manusförfattare, musiker och kompositörer i gänget som styr och ställer på teatern på Storgatan 19 i Vadstena. De producerar egna föreställningar, ofta nyskrivna pjäser, som spänner från drama till komik ofta med musik och alltid med mat och dryck i samband med föreställning. Ett helhetskoncept som publiken älskar och ständigt återbesöker. Att aktörerna själva serverar vid borden är ett uppskattat inslag. Många gäster känner sig ompysslade på ett alldeles speciellt sätt.
Just nu råder det febril aktivitet på Vadstena Nya Teater. Det är bara några dagar kvar till premiären av Fröken Julie

Foto: Ulla Karlsson

– En galen historia, och ensemblen kämpar in i det sista med finslipningen av föreställningen. Det är en nytolkning av den världsberömda pjäsen av August Strindberg, där vi åter får möta Fröken Julie och betjänten Jean, tjugo år senare. En spännande uppsättning med massor av härlig folkmusik.Men det dröjer inte länge till nästa premiär. Den 24 mars är det premiär på en alldeles nyskriven komisk mordgåta. I DÖDEN KNACKAR PÅ får följa två par som brukar fira nyår tillsammans. Men detta års nyårsfirande går över styr på både det ena och andra sättet och kvällen slutar både överraskande och med ond bråd död. Föreställningen kommer att bjuda på många skratt, lite skräck, nyskriven musik och hög igenkänningsfaktor.
Dessa två produktioner spelas under våren fram till och med 6 maj. Och då, alldeles i början av sommaren, kommer det att bjudas på en hyllningsföreställning till Elton Johns ära. Under några kvällar kommer delar av ensemblen att bjuda publiken på många av Sir Elton Johns klassiska låtar. Många känner man igen, men man kommer också att få höra musik från botten av denna musikaliska skattkista. En underbar kväll fylld av kärlek, sång och god mat.

Foto: Ulla Karlsson

När den svenska sommaren är som finast, med sol, värme och en glittrande vacker Vättern kommer Vadstena Nya Teater att bjuda på två favoriter i repris. Efterfrågan har varit så stor att ensemblen bestämt sig för att erbjuda extraföreställningar av både Ellen Key och Ljuset på Strand och förra årets stora succé Märta – Gift Söderberg.
Föreställningen om Ellen Key och hennes sista år på Strand på Omberg, kommer att spelas under de två första veckorna i juli och därefter är det dags för den spännande pjäsen om Hjalmar Söderbergs hustru Märta.
Men redan nu är delar av ensemblen igång med planeringen av höstens nya krogshow. Premiären äger rum den 15 september och det kommer att bjudas på mycket skratt, härlig musik, god mat och en hel del galenskaper.
Som ni förstår så ligger man inte på latsidan på Vadstena Nya Teater. Vadstenas alldeles egna privatteater!

Niclas Angerborn, medlem och skådespelare, Vadstena Nya Teater