Sommaren i Hjo

Hamnen-Hjo

Man kan inte säga mindre än att sommaridyllen Hjo, trästaden vid Vättern, är en oas på sommaren. En trankil plats där du får tid och ro att koppla av, må gott och bara vara. Här finns vattnet som ger dig avsvalkning, naturreservatet mitt i centrum som förflyttar dig till en nästan subtropisk zon och småstadsidyllen som skänker en känsla av genuinitet och allmän samvaro. Ja, en plats där du kan trivas helt enkelt, tillsammans med dina vänner, din familj, eller kanske bara med dig själv.

Men, Hjo skänker inte bara avkoppling. Här finns också en hel del du kan göra då sommarens alla veckor bjuder på allehanda evenemang som avlöser varandra under juni, juli och augusti. Just i juli är det fullspäckat och den årliga Slöjdmässan är en av höjdpunkterna. Detta är en helg som kantas av tradition. I mer än 30 år har Hjo Stadspark fyllts av hantverkare från när och fjärran och har du tillfälle att besöka Hjo just då, 10-12 juli, ska du komma ihåg att sätta på dig bekväma skor för marknadsstånden är många, parken är stor och hantverk, ja det finns det mängder av. You name it, you can buy it.

Scenen från scenenHelgen efter, torsdag och fredag 16-17 juli, dundrar det loss när den det är dags för den årliga Hamnfesten. Detta är en familjefest för alla åldrar då hela hamnen fylls med besökare och Hjobor som strömmar till för att lyssna på musik i olika stilar. Två dagar fyllda med allt från rockmusik med band som Neverstore, Bob Hund och the Royal Concept, pop, countrymusik av Tennessee Tears till dansanta toner av Streaplers eller en ljuv blandning av folkmusik och singer-songwritertoner av Linnea Olsson. Ja, musikstilarna är många så det finns säker något som tilltalar just dig.

joggingMen, om varken hantverk eller musik är din grej, då kanske du istället ska besöka Hjo under Hälsoveckan som äger rum 29 juli till 2 augusti. Dessa fem dagar bjuder på inte mindre än 75 stycken tillfällen med föredrag, träning, tävling, sång och dans. I år gästas dessutom Hälsoveckan av ingen mindre än Emma Igelström och Daniel Mendoza. Emma är en av Sveriges mest framgångsrika simmerskor genom tiderna, som tagit inte mindre än fyra VM-guld och tolv EM-guld, och som under Hälsoveckan kommer att föreläsa och inspirera. Daniel, i sin tur, är grundaren av Good News Magazine. Han medverkar på Hälsoveckan för att sprida sitt budskap som fokuserar på optimism och framtidstro.

Så hjärtligt välkommen till Hjo i sommar. Kanske ses vi på något av alla våra evenemang, eller så ses vi i glasskön, på badstranden eller varhelst du väljer att bara vara!

Kontakta gärna oss på Hjo Turistbyrå för fler tips och idéer! 0503-352 55, tourism@hjo.se, www.hjo.eu, www.facebook.com/hjoturistbyra

Lotta Persson

Foto: Jesper Anhede