Ny bok för Vätternresenären

För den som söker fler matnyttiga tips på besöksmål runt Vättern, eller har särskilda band till denna mytomspunna sjö, finns boken ”Vättern – Möten mat människor”. Det är en blandning mellan resguide och inspirations-kokbok, som i vackra fotografier gör nedslag på fyrtio väl utvalda platser runt sjön.

Det är journalisten Ivana Vukadinovic som utforskat och tillsammans med fotografen Desiré Östergren gett sig ut på en resa som väcker både sinnen och mat/lusten till liv. Genom deras personliga möten med olika människor förmedlas kunskap på ett lättsamt sätt om såväl historia och geografi som natur och kultur. Det blir en resa i fyra landskap; Östergötland, Småland, Västergötland och Närke. De stannar till på allt från slott till mer enkla, intima kaffestugor, kvarnar, kyrkor och vandrarhem. De unika miljöerna har sin egen historia som levandegörs genom människorna och maten som är den röda tråden ­ – den gröna är betoningen på ekologiskt och närodlat. Recepten får munnen att vattnas.

På Hamnpiren Glassrestaurang och bistro i Motala serveras exempelvis älgchiligryta och älgburgare, samt en annorlunda och spetsad glassmeny. Ladugård 206 i Vadstena bjuder på Fuskkockens höstsoppa, och det legendariska 50-talsfiket i Gränna serverar polkakladdkaka. Där får vi veta att varje morgon kommer ett gäng äldre herrar för att äta ”gubbmacka” med leverpastej och saltgurka eller stekt ägg och kaviar. För den som vill turista på hemmaplan är det här en bra tipsbok för att upptäcka pärlor i sin närhet som man kanske inte känt till. För hur många i Ödeshög har besökt Urnaturs häftiga skogshotell som lockar besökare från hela världen? Här bor man både naturnära och på menyn står Ulrikas mangoldbiffar. Uppgrenna Naturhus är ett mer exklusivt naturhus med glastak och medelhavsträdgård, byggt utifrån tanken om naturens läkekraft. Det görs även besök på Sveriges Rundradiomuseum i Motala, Naturum Tåkern och i den vidsträckta, trolska Tivedsskogen – eller ”hedningarnas och häxkarlarnas skog” som författaren Verner von Heidenstam kallade den.

Här och där i årets Runt Vättern kan ni ta del av några texter ur boken och på sidan 6 även ett recept.

TEXT: INGELI AALTO

20 Shares