Nya smaker hos Polkaprinsen

Gränna är synonymt med Polkagrisstaden och Catrin Kvist, delägare av godisbutiken Polkaprinsen utnämndes i år till Årets företagare av den lokala näringslivsföreningen. Hon får priset bland annat för sitt aktiva arbete i föreningen men också för att hon fått fart på det egna företaget. Det var i samband med att Catrin träffade sambon och grännabon Stefan Fransson 2013 – samma år som han vann Polkagris-VM, som hon fick sadla om och börja arbeta på heltid i polkagrisbranschen. Hon och Stefan, som då kunde titulera sig världsmästare i polkagrisbakning, startade 2016 Polkaprinsen centralt i Gränna. Stefan är uppväxt i branschen och driver dessutom godisfabriken Franssons konfektyrer som startades 1965 av hans far Alf, som var en profil i Gränna. Alf började tidigt på 1970-talet med att visa polkagrisbakning för kunderna i butiken och 1989 satte han rekord med att baka världens längsta polkagris. Idag är det fullt upp med tillverkning på båda företagen, och sortimentet är klassiskt standardsortiment med salta paddor, skumgelébananer och hårda karameller, samt experimenterande med nyare smaksättningar som chili i olika styrka och ständigt nya smaker, i år Salty Caramel, Ananaskokos och Red Pig. Men endast den klassiska rödvita får kallas polkagris, de andra är karamellstänger. Vad är det bästa med Gränna?

– Alla härliga människor man lärt känna, att staden är så välbevarad och traditionerna är viktiga. För oss innebär sommaren arbete, men också fiske på Vättern och samvaro med vänner.

19 Shares