Att bo, leva och verka i ett paradis!

Forsvik, detta paradis på jorden, en bruksort med anor från 1400-talet där Göta kanals äldsta enkelsluss lyfter båtarna till dess högsta vattennivå och besökarna samlas för att beskåda denna historiska uppfinning. Här bor jag, här lever jag och här driver jag tillsammans med min sambo två sommarbutiker och en ställplats för husbilar och husvagnar.

Att leva vid vatten skänker lugn och livsglädje, dess porlande ljud, dess rörelse, och dess förmåga att hitta nya vägar gör vattnet till en inspirationskälla i alla sin enkelhet. Att se solljuset reflekteras i färgskalans alla nyanser när det bryter vattenytan är en fröjd för både det yttre och inre ögat.

Året i Forsvik är föränderligt, under perioden oktober till mars kan man nästan tro att byn är obebodd, alla drar sig in i sina stugor och dörrar stängs igen. Slussens forsande vatten blir stilla, caféer och butiker går i ide, besökarna trappar av och i samma takt som mörkret tar makten sänker sig tystnaden över Göta kanal. Allt vilar. Men så, en solig aprildag kommer de tillbaka, forsvikarna, de första turisterna, husbilarna, flyttfåglarna, och långsamt vaknar allt till liv igen.

I slutet på maj är förvandlingen total, alla verksamheter är åter öppna, båtarna har återvänt och slussen tjänar sitt syfte igen, i mina butiker rullar försäljningen igång och vi njuter av att vara i början på sommarsäsongen. I Forsvik firar vi Forsviksdagar och Barnens Forsvik varje sommar, två evenemang som är populära med många återvändande besökare. Vår närhet till Karlsborg (en mil) gör oss till ett populärt besöksmål där man som dagsturist kan besöka två vackra platser under samma dag.

Vår absoluta närhet till Vättern ger ytterligare en dimension, att vara en del i ett större sammanhang är en trygghet, runt Vättern finns många Forsvik, alltså många små paradis värda ett besök. Ta dig tid i sommar att utforska Sverige och alla dess smultronställen, och du, kom gärna och besök mig i Forsvik!

Vid pennan

Lotta Haskovec, Forsvik

Kanalbutiken 5 knop