Historiskt år i Mjölby

Öppettider

(juni, juli och augusti)

Vardagar: 10.00 – 18.00
Lör-sön: 13.00-17.00

Kontaktuppgifter
Besök:
Rådhuset, Skänninge
Telefon: 0142-850 03

E-post: turistbyran@mjolby.se
www: mjolby.se

Koordinater
58.395321, 15.086735

Befolkningen ökar – fler väljer att flytta hit. Under de senaste tio åren har invånarantalet i Mjölby kommun ökat med drygt 1000 personer – det är vi stolta över.

2016 är ett historiskt år i Mjölby. Det är nu 750 år sedan Birger Magnusson från Bjälbo – Sveriges mäktigaste jarl – lämnade jordelivet för 750 år sedan och året var 1266. Vi känner hans namn bäst som Birger jarl, han som blev kungens närmaste man och landets högste ämbetsman.

Han gav landet dess första lagar och grund-
lade Stockholm. Vi kommer att uppmärksamma detta historiska år främst i Bjälbo kyrka där Birger jarl föddes 1210. Kyrkan ligger mitt på östgötaslätten i närheten av Skänninge. Här anordnas sommartid  guidningar om Bjälbo kyrka som var Bjälboättens/Folkungaättens stamgods och om Birger jarls historia. Tider för guidningarna kommer på hemsidan  www.visitostergotland.se/mjolby.
Den medeltida staden Skänninge med sin spännande historia visas naturligtvis upp men också ur lite andra synvinklar. Varför inte komma hit och gå en vandring på Rådhusets vind eller källare?  Eller besök någon av Gamla Skänninges museigårdar i rum som du aldrig har sett förr. Hör historien om Elefantupploppet i staden! Håll utkik på vår hemsida om tider www.visitostergotland.se/mjolby
Detta är bara ett axplock av vad som händer i Mjölby kommun 2016. Fler tips på sevärdheter och evenemang hittar du på vår hemsida www.visitostergotland.se/mjolby eller på Mjölby/Skänninge Turistbyrås Facebooksida. På hemsidan kan du kostnadsfritt ladda ned våra turistbroschyrer.
Välkommen till vår fantastiska bygd!

Tre måsten

Upplev en medeltidsdag. Prova på hur det var att leva på medeltiden under en dag i Skänninge. Hantverk, lekar, musik, dans, bakning, föreläsningar och mycket mera under denna i första hand barnens dag i Skänninge den 17 september.

Handla närodlat – Mitt i grönsakslandet. I Mjölby upplever man att man har kommit till hjärtat av den bördiga östgötaslätten. Här odlas mycket potatis men även grönsaker och frukt. Trakten har även gott om kött- och äggproducenter.  Du kan handla närodlade produkter i ett flertal gårdsbutiker. Den 17 september har Skänninge sin egen Skördemarknad på torget

Motor. Mantorp park är känd för sin motorsport.  Racing på högsta nivå till nostalgisk racing med fordon från forna dagar. Eller varför inte testa din egen bil på ”Track Monday” eller ”Test Tuesday”!  Under nationaldagsfirandet är det också motor som står på agendan med cruising och utställningar i Skänninge. Sommartid arrangeras träffar med veteranfordon på Ekliden i Västra Harg på måndagar.

Skicka mail till oss